Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.12.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosio je 272 cm (jučer, u isto vrijeme iznosio je 282 cm, s tim da su na visini vodostaja od 280 cm preduzimaju redovne mjere obrane od poplava, a na 330 cm izvanredne mjere).

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio pomoćni objekat (šupa), u ul. Džindić Mahala. Požar je loklizovan i ugašen.

Grad Gračanica: Vatrogasna jedinica grada Gračanice, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo potkrovlje na privatnom stambenom objektu, u naselju Varoš, u Gračanici. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara na gradskoj tržnici, gdje je gorjela garaža.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a kvalitet zraka za dan 12.12.2019.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: BKC-e, Lukavac i  Mobilna: Doboj Istok, na lokalitetu Živinice odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka, dok se na lokalitetima Skver i Bukinje kvalitet zraka nije mogao ocijeniti.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina: Kiseljak, Tešanj i Fojnica, te gradova Goražde i Mostar, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 11 eksplozivnih sredstava, 50 komada pješačke municije i 1 stabilizator leta.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTI meteoalarm za područje Krajine, centralna i jugozapadna područja Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih udara vjetra južnog smjera brzine od 45 do 65 km/h.

 

Izdat je NARANDŽASTI meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog prognoziranih kišnih padavina koje se uglavnom mogu kretati između od 20 do 50 l/m², lokalno i do 70 litara, dok je područje Kantona 10 izdat ŽUTI meteoalarm zbog prognozirane količine padavina od 20 do 50 l/m².

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE