Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POTRES

Tuzlanski kanton

Dana 12.09.2019.godine u 22:55 sati, registrovan je  zemljotres magnitude 3.8 po Richteru, a intenzitet u epicentru bio je V stepeni Merkalijeve skale, na dubini od 10 kilometara, 7 km sjeverno od naselja Mramor, grad Tuzla. Nije bilo prijava šteta od strane građana.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, je imala intervenciju na gašenju gradske deponije, koja se nalazi u naselju Garići. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 19:10 do 21:20 sati, u Lakiševinama, gdje je gorio otpadni materijal,
  • od 20:10 do 20:45 sati, u Vrapčićima, gorio otpadni materijal, te
  • od 00:50 do 01:35 sati, u Sutini, gdje je gorjelo vozilo.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 10:10 do 10:35 sati, u Dretelju, gdje je gorjela trava i rastinje, te
  • od 12:00 do 12:30 sati u Tasovčićima, gdje je gorjela trava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:25 do 13:30 sati, u Čitluku, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i plastenik, te
  • od 16:00 do 17:10 sati, u Vionici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Požar koji je bio aktivan u blizini sela Prebilje je lokaliziran.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju štale u mjestu Čitluk, u vremenu od 23:00 do 01:45 sati, izgorjelo je pola krova i balirano sijeno. Požar su gasila tri vatrogasca sa dva vozila.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su jednu intervenciju i to  obezbjeđenje na transportu i uništavanju četriri aviobombe.

VELIKO NEVRIJEME, GRAD 

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Foča u F BiH. Dana 12.09.2019. godine, na području općine Foča FBIH, došlo je do pojave obilnih kišnih padavina koje su na pojedinim lokacijama bile praćene i gradom. Po informacijama iz mjesnih zajednica kišne padavine su uvjetovale dodatna oštećenja na lokalnim putevima jer su uslovile nastanak bujičnih tokova, začepljenje odvodnih kanala i propusta. Nema podataka o materijalnim štetama obzirom da su kišne padavine bile praćene i povremenim udarima olujnog vjetra.

VODOOPSKRBA

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez, i dalje dostavlja pitku vodu dva puta tjedno naselje  Ahmići, a DVD-e Vitez jednom tjedno u naselje M. Mošunj.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

Obavljajući redovne zadatke na jedanaest lokacija na području općina Kakanj, Donji Vakuf, Centar, Vogośća, Maglaj, Tešanj, Konjic, Sanski Most, te gradova Gračanica i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 23 eksplozivna sredstva, 970 komada municije, 7 okvira za AP. , 4 vrećice baruta i 6 metara sporogorećeg štapina.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), transportovali su rano jutros četiri aviobombe koje su proteklih dana pronađene na gradilištu novog tržnog centra u blizini RTV doma u Sarajevu do Lapovog dola kod Konjica, gdje se nalazi poligon za uništavanje minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Akcija uništavanja aviobombi, uspješno je provedena uz najveće mjere sigurnosti, u prijepodnevnim satima.

O S T A L O

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. U povodu dana obilježavanja Hitne pomoći održat će se vježba pružanja prve pomoći u kojoj će učestvovati Crveni Križ Olovo, sekcije prve pomoći iz srednje i 2 osnovne škole, PS Olovo, vatrogasci iz DVD Olovo i PVJ Olovo, osoblje i učenici srednje škole koja će izvršiti evakuaciju. Vježba će se održati u srednjoj školi i poligonu.

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE