Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.12.2019.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Prema informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, jutros u 08:39 sati zabilježen je zemljotres od 2,6 stepeni prema Richterovoj skali,  sa epicentrom u blizini Pala, a koji se osjetio i na području Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a može izazvati uznemirenost kod stanovništva.

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosio je 282 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  286 cm. Obzirom na dostignuti nivo, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, jučer u 11:30 sati donijela je Odluku o proglašenju vanrednih mjera odbrane od poplava na poplavnom području TMT (Tihaljina, Mlade,Tebižat) i rijeke Vrioštice.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju divlje deponije smeća u naselju Kojšino. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je četiri intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 18:05 do 18:35 sati, gorio otpad u Južnom logoru,

– od 20:05 do 21:30 sati, gorila sušnica uz obiteljsku kuću u Salakovcu,

– od 20:15 do 20 30 sati, gorio otpad u Ul. kneza Domagoja,

– od 05:45 do 06:05 sati, gorio otpad u Ul. kneza Višeslava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica grada općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 17:35 do 18:40 sati u Služnju, gdje je gorio otpad.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 11.12.2019. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Lukavac i Živinice i Mobilna: Doboj Istok, dok se na lokalitetima Skver i Bukinje ne može ocijeniti.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Travnik, Čelić i gradova Goražde i Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava  uklonili su 6 eksplozivnih sredstava i 82 komada pješačke municije.

 

OSTALO

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Jučer, u 10,50 sati, GSS Široki Brijeg, na poziv Hitne službe Doma zdravlja, imao je intervenciju u Uzarićima, gdje je prilikom radova na jednom objektu došlo do propadanja jedne osobe kroz tavan objekta, a zbog teškog izvlačenja bila je potrebna intervencija GSS-a u kojoj su sudjelovala četiri člana. Akcija je uspješno završila u 11,40 sati. Osoba jezadobila teže tjelesne povrede te je prebačena u KBC Mostar.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE