Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac, imala je intervenciju od 09:55 do 10:55 sati, u Drvarskoj ulici, gdje je izbio požar u objektu za uzgoj pilića. U požaru je pričinjena manja materijalna šteta.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara  gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu, u naselju Paša Bunar.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je dvije intervencije na gašenju požara, gdje su u dva navrata, vršili gašenje požara na istom napuštenom stambenom objektu (kuća), u naselju Krivače. Požari su ugašeni. Pričinjena je materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 21:10 do 22:10 sati, u Adi, gdje je gorio napušteni objekat, te

– od 02:25 do 03:10 sati, u Ševaš Njivama, gdje je pokraj puta M17, gorjela trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju požara gdje je gorio kiosk.

 

VODOSNABDIJEVANJE

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD-e Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez, jednom sedmično u naselje Putkovići.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području gtrada Goražda i grada Mostara, te općina Novog Grada Sarajevo, Ključa, Odžaka i Novog Sarajeva, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 16 eksplozivnih sredstava.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

U organizaciji Federalnog štaba/stožera civilne zaštite, a prema Planu i programu stručnog  obučavanja i osposobljavanja Federalne uprave civilne zaštite, za zaštitu i spašavanje u 2019. godini, u periodu od 09.-11.10.2019.godine, na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i Općine Neum, održana je komandno-štabna vježba  pod nazivom „ NEUM 2019“.

Vježba je završena, a imala je za cilj da provjeri uigranost i koordinaciju različitih timova učesnika u izvođenju spasilačkih intervencija na kopnu, vodi i pod vodom.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE