Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.12.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. PVJ grada Mostra imala je dvije intervencije i to:

  • Dana, 10.12.2016. godine, oko 15:30 sati, požar između Dabića poljane i Hanskog polja, odnosno Rujišta, ponovo se aktivirao. U požaru je gorjela trava i nisko rastinje. Na teren su izašli vatrogasci PVJ Mostar, koji su požar gasili naprtnjačama. Oko 21:00 sati vatrogasci su završili intervenciju, sanirali požar i vratili se u bazu.
  • Požar na planini Velež je i dalje aktivan. U požaru gori nisko rastinje i trava. Nema ugroženih stambenih objekata. U periodu od 08:20 do 12:40 sati, požar su gasili vatrogasaci sa dva vozila i nekoliko mještana. Usljed vjetra požar je promjenio smjer i krenuo prema vrhu Veleža. Jutros u 07:30 sati, planiran je nastavak gašenja požara.

Općina Konjic. Prema jutrošnjim informacijama dežurnog PVJ Konjic:

  • Aktivan je požar na području Idbra. Požar je na nepristupačnom terenu. U požaru gori hrastova šuma. Požar trenutno ne ugrožava stambene objekte.
  • Dio požarišta na Prenju (Dabića poljana) još uvijek nije u potpunosti sanirana. Vatra se zadržala u pojedinim uvalama. Slijedi izviđanje terena, koje će odrediti naredne aktivnosti.

Općina Jablanica. Aktivan je požar iznad sela Ravne. U požaru gori nisko rastinje i hrastova šuma. Požar se širi prema mjestu Rečici. Trenutno ne ugrožava stambene objekte.

Općina Čapljina. U protekla 24 sata, PVJ Čapljina imala je dvije intervencije i to:

  • od 14:40 do 15:10 sati, u mjestu Klepci gašena je zapaljena trava i nisko rastinje,
  • od 15:10 do 15:40 sati, u Višićima gašen je požar na zapaljenom smeću.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. VJ Bihać je imala dvije intervencije i to:

  • od 15:00 do 15:57 sati, na lokaciji Lohovo gašen je požar u kojem je gorjela trava i nisko rastinje. Pričinjena je manja šteta.
  • Manja intervencija na zapaljenom kontejneru za smeće.

Općina Bosanska Krupa. VJ Bosanska Krupa imala je dvije intervencije:

  • od 16:35 do 20:45 sati, u mjestu Ljusina, požar kuće gdje je u dvije sobe pričinjena veća materijalna šteta. Požar gasila dva vatrogasca sa vozilom.
  • manja intervencija na zapaljenom dimnjaku, mjesto Veliki Badić.

Općina Cazin. VJ Cazin imala je intervenciju u periodu od 21:25 do 22:00 sati, u mjestu Prošići, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasili tri vatrogasca sa jednim vozilom. Požar je lokalizovan i ugašen.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. PVJ Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: požar na šumi u naselju Ilinčica i požar na niskom rastinju u naselju Momanovo. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Sapna. Dana,10.12.2016. godine, u poslijepodnevnim satima, došlo je do požara u reonu Laze (Horića-Vis). Vatra je zahvatila oko dva dunuma šume i niskog rastinja. VJ Sapna nije intervenisala jer se navedeni požar nalazi unutar obilježenog minskog polja.

Općina Živinice. IVJ Đurđevik imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja kod sela Zukići. Opožarena je površina od oko 10 dunuma. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Pripadnici PVJ grada Zenice imali su intervenciju na gašenju požara dimnjaka na privatnoj kući u naselju Kanal. Požar lokalizovan i ugašen.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu, pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su pet manjih intervencija i to: dvije intervencije na gašenju niskog rastinja, jednu intervenciju na gašenju električne instalacije u zgradi, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka i jedno obezbjeđenje.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE