Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.03.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je 2 intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:12 do 17:10 sati, u ul. Vinička, gdje je došlo do požara na stambenom objektu, kući. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, te

– od 17:06 do 17:50 sati, u mjestu Kamenica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Općina Bosanska Krupa. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je 3 intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:40 do 17:30 sati, u mjestu Govedarnica, gdje je gorjela šuma. Požar je gasilo sedam vatrogasaca sa tri vozila,

– od 19:30 do 20:20 sati, u mjestu Ljusina, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom i tri radnika ŠU „ Bosanska Krupa“, i

– od 21:11 do 00:20 sati, u mjestu Tarla, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom

 

Općina  Bužim. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Palijan, od 19:15-20:45 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jedenim vozilom.

 

Općina  Bosanski Petrovac. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je 2 intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:10 do 19:40 sati, u mjestu Bjelajsko polje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, i

– od 20:30 do 21:30 sati, u mjestu Goričani, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Općina Sanski Most. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je 7 intervencija na gašenju požara, i to:

– od 09:45 do 13:20 sati, u mjestu Čirkići, gdje je gorjela krovna konstrukcija na pomoćnom objektu (štala i bale sijena). Pričinjena je veća materijalna šteta. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila,

– od 12:44 do 14:00 sati, u mjestu Stari Majdan, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 15:12 do 17:15 sati,  u mjestu Gorice, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 15:44 do 17:30 sati, u mjestu Ilidža, gdje je gorjelo je nisko rastinje i šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 17:15-18:10 sati, u mjestu Zdena, gdje je gorjela krovna konstrukcija na hali ŠIP „Sana“. Pričinjena je manja materijalna šteta. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila,

– od 18:50 do 19:30 sati, u mjestu Sanska brda, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom i

– od 19:40 do 20:45 sati, u mjestu Podovi, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Grad Cazin. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Cazina imala je 4 intervencije na gašenju požara,  i to:

  • od 11:04 do 12:20 sati, u mjestu Šturlić, gdje je gorio drveni elektro-stub,
  • d 14:05 do 15:40 sati, u mjestu Crnaja, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,
  • od 14:59 do 15:45 sati, u mjestu Šukani, na zapaljenom dimnjaku, i
  • od 18:54 do 20:48 sati, u mjestu Porčići, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Općina Ključ. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Kamičani, od 17:20 do 20:20 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Općina Velika Kladuša. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je  6 intervencija na gašenju požara, i to:

– od 08:50 do 09:20 sati, u mjestu Stari Grad, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 14:33 do 15:10 sati, u mjestu Šabići, na zapaljenom  dimnjaku,

– od 15:10 do 16:20 sati, u mjestu Ponikve, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 22:00 do 23:45 sati, u mjestu Kumarica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 22:15 do 23:30 sati, u mjestu Kursići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom, i

– od 23:00 d0 00:10 sati, u mjestu Redžića Ograde, na zapaljenom dimnjaku.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 01:50 do 03:00 sati, u Vrapčićima, gdje je gorio otpad.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara  od 19:55 do 21:20 sati, na lokalitetu Jasenica, gdje je gorio pomoćni objekat (štala).

Općina Prozor – Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor/Rama, imala je  intervenciju na gašenju požara od 20:00 do 21:35 sati, u blizini sela Jaklići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 12 manjih intervencija, i to: šest na gašenju trave i niskog rastinja, pet na gašenju otpada, i jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedininica općine Banovići, imala je dvije intervencije na gašenju požara, niskog rastinja u naselju Oskova, te visokonaponskog tarafoa u naselju Stražbenica. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Masle. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je tri intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima: Turija, Bistarac i Huskići. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica gada Tuzla, imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Šićki Brod i Šljivice. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je tri intervencije na gašenju požara u kojem je gorjelo nisko rastinje u naseljima: Lukavica, Šarenjak i Maline. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je osam intervencija na gašenju požara:

– niskog rastinja i suhe trave na lokacijama: Radakovo, kod KPD-e Zenica, Crnile, Vardišta i Osojnice,

– na divljoj deponiji otpada u naselju Brce,

– na putničkom motornom vozilu, gdje su gorjele instalacije, i

– na vikendici, na lokaciji Gorica-Putovići, gdje je pričinjena je veća materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

Požari su ugašeni.

 

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je četiri intervencije na gašenju požara:

– niskog rastinja i suhe trave na lokacijama: Brus, Sahranovići i Gora, te

– na kući gdje je gorio dimnjak, u selu Koprivnica.

Požari su ugašeni.

 

Oćina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave na lokacijama: MZ-e Misurići, u naselju Ošve i to na dvije lokacije. Požari su ugašeni.

 

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave, na lokaciji Bosnići. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Travnik imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

–  u naselju Guća gora, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje, i

– u naselju Paklarevo, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požari su ugašeni.

 

Općina Vitez. Vatrogasci DVD-e Vitez imali su intervenciju na gašenju požara u naselju Veliki Mošunj, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

– Vatrogasci DVD-e Stari Vitez imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Gola, gdje je gorjela hrastova i grabova šuma. Požar je ugašen.

 

Općina Kiseljak. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– u naselju Male sotnice, gdje je gorjelo nisko rastinje, i

– u mjestu Palež, gdje je gorjelo nisko rastinje. Bile dvije intervencije.

Požari su ugašeni.

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Dana, 10.03.2019.godine, od 15.30 do 17.30 sati, izbio požar na Borovoj glavi, gdje je gorjela trava. Požar su ugasila 2 djelatnika VD-e Tomislavgrad s jednim vozilom.

Općina Drvar. Dana, 10.03.2019.godine, od 19.00 do 20.00 sati, izbio je požar u Drvaru (u gradu), gdje je gorjela trava. Požar su gasilii djelatnici Općinske službe CZ-e Drvar.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 10.03.2019. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Lukavac i Živinice, dok se na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje, Mobilna: Kladanj ne može ocijeniti.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je dvije  informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava, i to:

– dana, 08.03.2019. godine, u 13:54 sati, od građana, da je u naselju Lješevo, općina Ilijaš, pronađen jedno ubojno sredstvo, te

– dana, 09.03.2019. godine, u 10:31 sati, od građana, da je u ul. Anđelka Lažetića bb, općina Hadžići, pronađen jedan tromblon.

 

O primljenim informacijia obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Pale u Federaciji BiH. Dana, 09.03.2019. godine, po dojavi građana u mjestu Brdarići, pronađeno je sedam komada ručnih bombi,  koje su preuzete i uništene od strane Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Dana, 09.03.2019.godine, GSS Široki Brijeg sa pet članova, dva automobila i motornim sankama sudjelovao je u evakuaciji vojnika sa Čvrsnice (vrha planine Pločno). Intervencija trajala od 11.30 do 21.45 sati. U istoj akciji sudjelovali su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, GSS-a Posušje, GSS-a Mostar,GSS-a Srebrenik i jedan pripadnik HGSS-a iz Hrvatske.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTO upozorenje za područja Kantona 10 i Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog mogučih udara vjetra brzine do 70 do 90 km/h.

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ŽUTO upozorenje za područja Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, zbog mogučih udara vjetra brzine do 40 do 50 km/h, s tim što je za Tuzlanski kanton još izdato žuto upozorenje zbog očekivanih kišnih padavina od 20 do 40 l/m² .

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE