Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

–   Bosanski Brod —————————— 486 cm (pripremno stanje), jučer 486 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 299 cm (normalno stanje),  jučer 319 cm,

–   Orašje  —————————————- 536 cm (normalno stanje), jučer 557 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,11 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara na stambenom objektu – kuća, u MZ Kralupi, mjesto Kinje. Do požara je došlo zbog neispravnog dimnjaka. Na objektu je pričinjena velika materijalna šteta, izgorjela je krovna konstrukcija i 1 soba. Povrijeđenih nije bilo. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u stanu, u naselju Stupine, objekat B – 12, gdje je došlo do požara na sušilici za veš. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite imala je manje intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju automobila, te jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 10.01.2018. godine odgovaro je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Bukinje, Lukavac i mobilna – Sapna, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu Skver nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE I ELEKTRIČNE  MREŽE 

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Konjic. Zbog kvara na dalekovodu, od 20:00 sati bez napajanja el.energijom su naselja Gornja Ljubuča, Kutine, Hotovlje i Dindo. Radovi na otklanajanju kvara su u toku.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinskog operativnog centra civilne zaštite Novi Grad, da je u ul. Branislava Nušića, Dobrinja pronađen jedan tromblon.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Lukavac da je pronađeno  nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM – UTOPLJENIK

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

U potrazi za nestalim Esadom Omersoftićem u Maglaju i dalje učestvuju pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Doboj-Jug, pripadnici tima Specijalne policijske jedinice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, uposlenici Civilne zaštite, Policijske stanice Maglaj, Službe Zeničko-dobojskog kantona za spašavanje na vodi i pod vodom, te članovi maglajskog Rafting kluba “Natron”.  Traga se za tijelom Omersoftića, kojem se, nakon teške saobraćajne nesreće i slijetanja vozila u rijeku Bosnu 1. januara, gubi svaki trag. Zbog nepristupačnog i dijelom minski sumnjivog terena, desna obala Bosne ponovo se snimala dronom iz zraka, dok se lijeva obala vizuelno pretraživala od Vatrenog mosta prema Moševcu. Nažalost, potraga ni jučer nije dala konkretne rezultate.

Timovi FUCZ-e u punoj su pripravnosti da odmah reaguju na svaku informaciju, koja bi ukazivala na eventualni pronalazak utopljenika.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE