Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.12.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je dvije intervencije na gašenju požara i to požar na vikendici u naselju Borovac i požar na deponiji otpada, na lokalitetu kopa Garići, u MZ Banovići Selo. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija i to: tri na gašenju otpada u kontejneru, jednu na gašenju manjeg požara u stanu i jedno obezbjeđenje javnog okupljanja građana.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Kanton Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je dana 09.12.2019. godine donijela Odluku o ukidanju epizode “Upozorenje“ povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku, u svim zonama Kantona Sarajevo, u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS. Ovu Odluku je Vlada donijela na osnovu činjenice da je zabilježen pad koncentracije zagađujućih materija te uzimajući u obzir vremensku prognozu Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koji najavljuje promjenu vremenskih uslova. Na snazi ostaje epizoda „Pripravnost“ u svim zonama KS u kojima se primjenjuje navedeni plan, kao i mjere koje treba provoditi u okviru ove epizode.

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 09.12.2019. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Lukavac, Mobilna: Doboj Istok, na lokalitetu Živinice odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka, dok se na lokalitetima Skver i Bukinje ne može ocijeniti.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Ilijaš, Pale u FBiH, Travnik, Novi Travnik, Zavidovići i gradova Zenice i Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 19 eksplozivnih sredstava, 2 metka i 160 komada pješačke municije.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog, Unsko-sanskog i  Kantona 10 zbog mogućih udara vjetra od 40 do 50 km/h.

 

 

 

             OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE