Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.12.2016. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

Kanton 10

Općina Livno. Dana 09.12.2016.god. u 13:56 sati,  dogodio se zemljotres sa epicentarom  u R Hrvatskoj kod Čiova i Slatine . Zemljotres magnitude 4.6 stupnja, osjetio se i na području općine Livno koji nije prouzrokovao materijalne štete. Na području: Splita, Kaštela, Trogira i Čiova ima dojava o oštećenjima na objektima i cestama.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara privatne kuće u ulici preko puta robne kuće Omega. U navedenom požaru jedna starija osoba je smrtno stradala a na objektu je pričinjena znatna materijalne šteta.

Vatrogasna jedinica općine Živinice je također imala jednu tehničku intervenciju u jutarnjim satima nakon saobraćajne nesreće u kojoj je jedno lice smrtno stradao.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Dana 09.12.2016. godine, u 20:40 sati, u ul. I Zeničke brigade br. 9 c, došlo je do požara u stanu. Požar je ugašen u 21:30 sati, od strane vatrogasne jedinice Zenica. Povrijeđenih lica nije bilo. U stanu je pričinjena veća materijalna šteta. Policijskih službenici su sačinili službenu zabilješku a upoznat je  tužioc, koji je naredio da se uviđaj izvrši u jutarnjim satima.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U periodu od 11:10  do  15:00   sati, na lokalitetu Ruišta, gorjela trava i nisko rastinje. Oko 01:30 sati, izbio je požar na Veležu, lokalitet Brasina – Šipovac i put prema Svinjarini gdje je požar aktivan.

Općina Konjic. Dana 08.12.2016.godine, u 15:50 sati, izbio je požar u rejonu Dabića polje koji je ugrožavao vikend kuće. Požarni krug je zahvatio nekoliko kilometara niskog rastinja. Dana 09.12.2016.god. Vatrogasna jedinica općine Konjic izišla na teren i ustanovila da požar nije više aktivan na području općine Konjic, nego je prešao na područje općine Nevesinje i ima tendenciju širenja.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Dana, 09.12.2016. godine u 13:15 sati, primljena jedna  informacija o pronalasku NUS-a na deponiji Smiljevići.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonili.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. U 11:35 sati, prijavljen pronalazak nepoznatog NUS-a prilikom vršenja poljoprivrednih radova, u mjestu Ćojluk. Policija je obilježila mjesto pronalaska NUS-a.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Neum. Dana 09.12.2016.godine u 13:50 sati, prijavljen pronalazak NUS-a a radilo se o jednoj minobacačkoj granati 82 mm. Mjesto pronalaska NUS-a na lokalitetu sela Međugorje i  Glumina. Prijava o pronalasku NUS-a proslijeđena vođi A-Tima Mostar i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE