Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 21:55 do 04:55 sati, u Međugorju, gdje je gorilo potkrovlje porodične kuće.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:30 do 19:50 sati, u mjestu Čaglica, gdje je gorila stara kuća i pomoćni objekat. Požar su gasila četiri vatrogasca s dva vozila.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine, Bugojno imala je intervenciju na gašenju požara u privatnoj kući, gdje je gorjela elektroinstalacija. Požar je ugašen.

Općina Donji Vakuf. Vatrogasna jedinica općine Donji Vakuf imala je intervenciju na gašenju napuštene kuće. Požar je ugašen.

 

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju na sapiranju ceste, poslije saobraćajne nezgode.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju od 22:30 do 23:30 sati, u naselju Tekija, gdje su vršili ispumpavanje vode iz stana.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići

Jučer oko 16:00 sati, područje naselja Tarčin zahvatilo je jako olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom, gradom i vjetrom. O navedenom nevremenu obavješten je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, dok je njegov pomoćnik za mjere zaštite i spašavanja odmah izašao na područje naselja Tarčin koje je bilo zahvaćeno naveremenom, kao i članovi Općinskog šraba civilne zaštite Hadžići i pripadnici općinske službe zaštite i spašavanja, koja je formirana u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Tarčin.

Olujno nevrijeme je pričinilo štete na krovovima stambenih i pomoćnih objekata i oborio više stabala od kojih jedno na privatnu kuću, jedno na visokonaponski strujni vod i nekoliko na putne komunikacije, dok povrijeđenih lica nije bilo. Odmah su preduzete neophodne mjera zaštite i spašavanja na otklanjanju i saniranju posljedica. Po nalogu direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo na otklanjanju posljedica od olujnog nevremena angažovani su pripadnici Služba za sječu i uklanjanje oštećenih stabala Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, koja je formirana u KJKP Park, koji su sa specijalnim vozilom uklanjali stabla sa stambenih objekata i visokonaponskog strujnog voda. Pripadnici općinske službe zaštite i spašavanja, koja je formirana u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Tarčin su angažovani na otklanju posljedica od jakog olujnog nevremena na prioritetnim objektima i saobraćajnica. Oštećeni krovovi stambenih objekata sanirani su crijepom i folijom tako da ne prokišnjavaju, dok su oborena stabla uklonjena sa važnijih saobraćajnica. Mjere zaštite i spašavanja na otklanjanju posljedica od olujnog nevremena nastavit će se i u toku današnjeg dana.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Foča u FBiH. Dana 09.07.2019.godine na području općine Foča u FBiH, zabilježene su obilne kišne padavine praćene grmljavinom i jakim udarima vjetra. Udari groma u pojedinim domaćinstvima doveli su do oštećenja kućanskih uređaja. Obilna kiša izazvala je pojavu bujičnih tokova koji su devastirali gazeći sloj puta, tako da je značajan broj puteva u ruralnim područjima pretrpio dodatna oštećenja i otežanu prohodnost tih puteva.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Juče u poslijepodnevnim satima područje općine Bugojno zahvatilo je olujno nevrijeme, praćeno obilnom kišom  i jakim naletima vjetra što je prouzročilo lomljenje stabala i nošenje crijepova sa krovova. Ekipe Vatrogasnog društva Bugojno izašle su na teren te vršile raščišćavanje. Nevrijeme je pričinilo velike štete na nekoliko zasada malina i na plastenicima.

 

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo:  U periodu od 24.06. do 30.06.2019. godine, na  području Kantona Sarajevo ukupno je prijavljeno 70 slučajeva zaraznih bolesti obaveznih prijavi, od toga: 12 morbilli ( male boginje ), 23 enterocolitis ac. ( enterokolitis ), 16 herpes zoster  (šindre ), 1 HVC ( hepatitis C ), 7 nosocomial infections ( bolničke infekcije ), 1 salmonellosis ( salmoneloza ), 5 scabies ( šuga),  2 scarlatina  ( šarlah ), i 3 toxiinfectio al. ( trovanje hranom ).

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA – UES

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općina Kupres i Bugojno timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), ukonili su 7 eksplozivnih sredstava i 9 komada municije kalibra 7.62mm.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Federacije BiH, zbog očekivane grmljavine, a za Tuzlanski kanton također Žuti nivo upozorenja zbog očekivanih količina padavina između 20 i 40 l/m2.

 

 

 

       OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE