Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.02.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

 

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:40 do 13:30 sati, u mjestu Gornja Koprivna gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila 3 vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

– od 15:50-18:00 sati, u mjestu Dobrenjica gdje je gorjela šuma. Požar su ugasila 3 vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

– od 16:10 do 18:00 sati,  u ulici „Nurije Pozderac“ gdje je gorio dimnjak.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara  u mjestima: Vihovićima, Kočinama i Sretnicama gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:50 do 12:25 sati, u Trebižatu gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 13:20 do 13:35 sati, u Dretelju gdje je gorjela trava,

– od 13:40 do 14:20 sati, u Šurmancima gdje je gorjelo rastinje,

– od 14:10 do 14:50 sati, u Gabeli gdje je gorjela trava,

– od 15:10 do 15:45 sati, na Jasenici gdje je gorjelo rastinje,

– od 15:10 do 16:20 sati, u Gabela Polju gdje je gorjela trska,

– od 16:20 do 16:45 sati, u Trebižatu na dvije lokacije gdje je gorjela trava,

– od 16:45 do 17:25 sati, u Zvirovićima gdje je  gorjelo rastinje,

 

Zapadno-hercegovački kanton

 

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara na Brigu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar površine cca 2000 m2 su ugasila 2 vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Veljacima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara i to:

– od 16:15 do 16:45 sati,  u mjestu Tomilju, gdje je gorjela građevinska stolarija,

– od 17:15 do do 22:30 sati, u mjestu Tribistovu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje većim dijelom na nepristupačnom terenu. Izgorjela površina je cca 15 hektara. Požar su ugasila 2 vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

 

 Zeničko-dobojski kanton

 

Općina Visoko.  Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Dahirovac, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Uposlenici PU Visoko su uspjeli izvući vozača iz vozila bez povreda. Požar je ugašen, na vozilu je pričinjena materijalna šteta.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u  mjestu Raduša, gdje je gorjela veća količina kamionskih guma. Požar su ugasila 8 vatrogasaca s četiri vatrogasna  vozila.

 

Tuzlanski kanton

 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je osam intervencija na gašenju požara i to: manji požar u stanu u ul. Šabana Zahirovića, zapaljen otpadni materijal u naselju Lipnica, tri intervencije na gašenju niskog rastinjau naseljima Solina, Divkovići i Borić, te tri intervencije na gašenju otpadnog materijala u kontejnerima u gradskoj zoni.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u ul. Mehmeda Ibrahimovića i naselju Brda koji je zahvatio voćnjak, dio pomoćnog objekta i drveni stub za struju.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Kanton Sarajevo

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, zbog naglog porasta izmjerenih vrijednosti zagađujućih materija u zraku, proglasilo je jučer, 08.02.2020.godine, epizodu „Pripravnost“ za sve zone Kantona Sarajevo

Rezultati mjerenja koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na svim stanicama pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti za PM10 koje variraju od umjerenih do izuzetno visokih.

Na snazi je provođenje mjera propisanih u okviru epizode „Pripravnost“.

 

 O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Temperature zraka u 07 sati (°C): Sokolac -14; Bugojno, Livno -6; Bjelašnica, Sanski Most -5; Banja Luka, Grude, Široki Brijeg, Srebrenica -4; Doboj, Ivan Sedlo, Sarajevo, Tuzla -3; Bihać -2; Mostar 0; Gradačac, Trebinje 1; Neum 5; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 954 hPa, za 10 hPa je viši od normalnog i raste.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE