Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.10.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. DVD Busovača imalo je intervenciju na gašenju požara dimnjaka, u gradskoj zoni, požar je ugašen a materijalna šteta je nepoznata.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu manju intervenciju na gašenju požara papira u stanu.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je prijavu o postojanju eksplozivnog sredstva, na lokalitetu Grahovčići, općina Travnik, radi se o ručnoj bombi.

Prijava o pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

UČEŠĆE NA TERENSKOJ VJEŽBI

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite, na terenskoj vježbi „Srbija 2018“

 

U periodu od 07. – 12. 10. 2018. godine, održat će se NATO EADRCC terenska vježba  „Srbija 2018“, u kojoj će u okviru predstavnika Bosne i Hercegovine, učešće uzeti i 37 uposlenika Federalne uprave civilne zaštite, u kreiranim incidentima u sklopu scenaria snažnog zemljotresa ( 6,7 Rihterove skale ), na dubini od 10 kilometara, koji je pogodio šire područje grada Beograda, općina Mladenovac. Zbog iscrpljenosti kapaciteta, te nadolazećeg hladnog vremena Republika Srbija je preko NATO EADRCC-a zatražila međunarodnu pomoć.

Kroz ovu međunarodnu terensku vježbu, prema scenariju predviđeno je da pored učesnika vježbe, u vježbi budu uključeni i operativni centri iz država učesnica vježbe, putem slanja zahtjeva za pomoć, zahtjeva i ponuda za pomoć, prema NATO EADRCC-u, kakva je i generalno praksa prilikom pružanja međunarodne pomoći u stvarnim situacijama.

Na vježbi će se koristiti i NICS sistem – komandni sistem za incidente.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite vezano za potragu

 

I  danas osmi dan, nastavlja se potraga  za nestalom osobom Harisom Nalčom, koji je nestao na Prokoškom jezeru, općina Fojnica, dana 30.09.2018.godine. U potrazi učestvuju uposlenici Federalne uprave civilne zaštite sa roniocima, a podršku im pružaju i predstavnici Jedinice  policije za specijalnu podršku Tuzlanskog kantona.

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE