Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.11.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Od jutarnjih sati na području Rujišta prisutni su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar, u cilju gašenja, praćenja i pokušaja lokalizacije većeg šumskog požara, koji je aktivan od 04.11.2015 godine. Pomoć u gašenju i praćenju požara pružilo je oko 20 djelatnika Šumarstva Srednje-Neretvansko i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rujišta. Međutim, nepristupačnost terena, te opasnost od zaostalih mina onemogućavaju efikasno gašenje i potpunu lokalizaciju požara. Zato je zatražena pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje iz zraka, koji je jučer u popodnevnim satima djelovao u tri navrata. Gašenje iz zraka bilo je učinkovito, ali postoje manji krakovi koji mogu da se prošire. Tokom večeri i noći organizovana su dežurstva i redovni obilasci terena. Požar jutros u jednom dijelu prijeti da prenese vatru u visoku šumu. Teren je krajnje nepristupačan, pa je gašenje moguće samo iz zraka. Iz tog razloga i dalje je neophodan angažman helikoptera OSBiH, koji je danas nastavio sa gašenjem požara.

Općina Konjic. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju gašenja požara u ul. Donje Polje, u firmi „Aluplast“, gdje je gorio plastični otpad.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju električnih instalacija.

 

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku nepoznatog NUS-a u plastičnoj vrećici na lokaciji Lugovi.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane Općinske službe civilne zaštite općine Centar, da je na adresi Sokbunar br.177 pronađena minobacačka granata.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukoniti u narednom periodu.

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a: u mjestu Donja Orahovica, Općine Gračanica pronađen je nepoznati NUS, te na lokalitetu Jasenica bb, općina Gradačac, pronađena je mina PMA 2.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je od MUP-a HNK informaciju da se na kupalištu „Grabovine- BUK“, nalazi nepoznati NUS.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina nastavila je potragu za nestalim N.J., u kojoj je učestvovalo šest vatrogasaca sa 2 čamca i 2 vozila. U potragu je uključen i tim Interventne spasilačke službe sa 6 ronilaca. Detaljno je pregledan tok rijeke Neretve, od mjesta nalaska automobila do mosta (400m). Pretraga nije dala rezultate. Tokom današnjeg dana nastavlja se potraga na vodi.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE