Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.05.2022.godine, do 10:00 sati

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U prethodna 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su ukupno 733 uzorka, od čega su 32 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Posavskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirane su 24 osobe na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovane su četiri novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalaze 43 osobe. Pozitivno je 35 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirana 9696 osoba, od kojih je 4780 pozitivno (4625 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivne su dvije  osobe.

 

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 13:40 do 14:20 sati, u ul. Prkanj, gdje je gorio dimnjak.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u Ul. Fakultetska, gdje je gorio otpadni materijal u napuštenoj kući, te protivpožarno dežurstvo u „Arcelor Mittal“ preduzeću.

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na lokaciji Milino Selo, gdje je izbio požar većih razmjera koji je zahvatio pomočne objekte gdje su bile smještene životinje. Požar ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je šest manjih intervencija: naručeno spaljivanje dimnjaka, dva izlaska na teren po dojavi o dimu u poslovnom i stambenom objektu, dva obezbjeđenja sportskih događaja (nogometne utakmice) i jednu tehničku intervenciju (izvlačenje čovjeka koji je upao u potok).

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 07:45 do 11:45 sati, na uklanjanju dimnjaka sa krova, u Fejićevoj ulici.

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je intervenciju od 08:30 do 09:00 sati, na uklanjanju ostataka otpale cigle (posljedica potresa) sa balkona u ulici Gojka Šuška.

 

 

O S T A L O

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele  Bosne i Hercegovine zbog očekivanih padavina sa grmljavinom.

 

 

 

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR