Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 19:00 do 19:30 sati u Južnom logoru, gdje je gorio otpad.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je tri  intervencije na gašenju požara  i to:

– od 14:00 do 15:30 sati, na Jasenici gorjela šuma i nisko rastinje,

– od15:45 do 16:30 sati, u Gabela polju gorjelo smeće i nisko rastinje,

– od16:10 do 17:25 sati, na Jasenici gorjela šuma i nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: u Prvomajskoj ulici, gdje je  gorio pomoćni objekat-šupa i u krugu preduzeća „Arcelor Mittal“, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.  Požari su ugašeni, povrijeđenih lica nije bilo. Pričinjena je materijalna šteta.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine B.Krupa imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Ljusina, gdje je gorjelo vozilo. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju od 14:30 do 17:00 sati u mjestu Tihaljina, na lokaciji Zidine, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 5.000 m2. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški  imala je manju intervenciju od 23:05 do 23:30 sati u mjestu Humac, gdje je gorjela trava na manjoj površini.

 

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu tehničku intervenciju na izvlačenju osoba iz zaglavljenog lifta.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Zbog kvara, jutros od 05:49 sati u prekidu je jedan dio 10 kV dalekovoda „Sela“. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Tešanj, Novi Grad (Sarajevo), Gornji Vakuf, Lukavac, Kiseljak, te grada Goražda, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su pet eksplozivnih sredstava. Pored navedenog uništeno je 8 eksplozivnih sredstava na lokaciji općine Novi Grad (Sarajevo).

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Kanton 10

Grad Livno. Dana 05.07.2019.godine, u ranim popodnevnim satima, iz livanjske bolnice nestao je M. K., star 77 godina (svježe obrijan, na sebi je imao svjetlo zelenu košulju, tamno sive hlače, srednje visine). Potragu za njim vrše policija, GSS i mještani.

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele Federacije BiH zbog očekivanih  visokih temperatura, koje će iznositi i do 37 °C.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE