Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.02.2017. godine, do 10:00 sati

POPLAVE

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dana, 05.2.2017. godine, u mjestu Novaci uslijed topljenja snijega i začepljenja odvodnih kanala došlo je do plavljenja benzinske stanice ”Euro tank” i dvije privatne kuće. Intervenisali su vatrogasci iz Viteza te je mašinski vršeno čišćenje odvodnog kanala. Područje je djelimično sanirano.

POŽARI

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Jutros, od 09:00 sati, pripadnici PVB Kantona Sarajevo gase požar u stanu na 11 sparatu u ulici Geteova 2, u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Prema informacijama u stanu se nalazilo nekoliko osoba a jedna žena hitno je prebačena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Akcija gašenje požara i dalje je u toku.

U protekla 24 sata, Pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su dvije intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka i jednu intervenciju na gašenju zapaljenog niskog rastinja.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Dana, 05.02.2017. godine, vatrogasci VJ Travnik imali su intervenciju u mjestu Gornje Putićevo gdje je gašen požar na zapaljenoj travi i niskom rastinju. Požar je lokalizovan i ugašen.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan, 05.02.2017. godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje i Živnice.

OBLAST  VODOSNABDIJEVANjA

Unsko-sanski kanton

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane izdašnosti izvorišta pitke vode a samim tim i do povećane mutnoće na izvorištima: Klokot, Privilica, Gata, Ostrovica i Toplica. Potrošači sa ovih izvorišta potrebno je da vodu prokuhaju prije upotrebe za piće.

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Dana, 05.02.2017. godine, zbog kvara na vodovodu, grad Novi Travnik ostao je bez opskrbe vodom. Kvar je popravljen te je normalizovana opskrba vodom.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Dana, 05.02.2017.godine Kantonalni operativni centra civilne zaštite primio je informaciju od PS Bihać o pronalasku NUS-a, u naselju Luke, ulica Muhameda Hadžijahića. Prijavljen je pronalazak jedne ručne bombe koja se nalazi pored puta. O zaprimljenoj informaciji obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE