Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.12.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju  dimnjaka na objektu „First“.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada  Bihaća  imala intervenciju od 22:45 do 00:30 sati u mjestu Dulibe, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Požar su gasila 2 vatrogasca sa vozilom.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinca općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara  od 22:30 do 01:30 sati. Gorjela je napuštena zgrada firme „Šipad“. Požar je gasilo 6 vatrogasaca sa 2 vozila.

  

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od  22:25 do 22:50 sati na Mazoljicama, gdje je gorio otpad.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Kanton Sarajevo

Zbog povećanih koncentracija čestičnih tvari u zraku PM10, u Kantonu Sarajevo proglašena je druga epizoda – “Upozorenje”. Odluku o proglašenju ove epizode uz primjenu mjera iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS, donio je Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo na sinoćnjoj sjednici.

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 04.12.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna: Banovići.

Kvalitet zraka za dan 04.12.2018 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Zbog kvara na dalekovodu, od sinoć u 22:00 sata  bez napajanja je dio naselja Brđani. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTAVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Na području naselja Jasenica – Urbanovo, područje Grada Mostara, pronađena je neeksplodirana avionska bomba iz perioda Drugog svjetskog rata. Dana 05.12.2018.godine, u 14:00 sati, Federalna uprava civilne zaštite, nadležna za humanitarno razminiranje i uništavanje mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, planira izvršiti utovar neeksplodirane avionske bombe.

Obavještava se stanovništvo s navedene lokacije da poduzme sigurnosne mjere, kao što su: uklanjanje svih parkiranih vozila u okolini bombe u radijusu od 150 m, te neizlaženje iz kuća i odmicanje od prozora u navedenom terminu.

Dana 06.12.2018.godine, u 05:00 sati, izvršit će se transport  neeksplodirane  avionske bombe rutom: Jasenica – Most Franje Blaževića, te po izlasku na magistralni put  M-17, istim u pravcu Bijele.

Obavještava se stanovništvo da će se na navedenoj ruti transporta avionske bombe, od strane nadležnih institucija, poduzeti određene sigurnosne mjere fizičkog osiguranja transporta.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Bosanska Krupa da su u mjestu Baštra, u šumi, pronađene dvije minobacačke granate M-90. Na lice mjesta izašla je patrola policije i izvršila obilježavanje tog mjesta.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od Općinske službe civilne zaštite Gračanica da je pronađeno više komada različitih eksplozivnih sredstava (pirotehnička sredstva).

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Općina Novo Sarajevo. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Službe civilne zaštite općine Novo Sarajevo da je u ulici Ljubljanska pronađena jedna ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES, koji su navedeno eksplozivno sredstvo uklonili istog dana.

 

O S T A L O

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Jučer, u 10:20 sati, pet članova GSS-a Široki Brijeg pokrenulo je akciju potrage za nestalom ženskom osobom iz mjesta Polog. Ista je pronađena mrtva u 11:45 sati u rijeci Lištici.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE