Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.08.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Požar koji je bio aktivan na području Pijesaka  nakon jutarnje intervencije ugašen je  u 09:46 sati.

 

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica Općine Čapljina imala je dvije intervencije:

–        od 09:15 do 13:35 sati, na lokalitetu Brstinove kuće, gorjela šuma i nisko rastinje;

–        od 10:00 do 14:35 sati, na lokalitetu Raiča ograde, gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Ravno.  Prema informaciji koju je dao zapovjednik vatrogasne jedinice općine Ravno gosp. Miho Burić, požar je na području Trebimlje ugašen, ali vatrogasci su i dalje na terenu i prate razvoj situacije.

Općina Neum. Požar je lokalizovan na deponiji smeća Klepovica. Još uvijek se stvara veliki dim u općini Neum i okolici.  Vatrogasne ekipe su na terenu i u toku dana očekuje se potpuno gašenje požara na ovom lokalitetu.

Požar iz pravca Trnovica (R. Hrvatska) nije prešao na bosansko-hercegovačku stranu.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. Pripadnici vatrogasne jedinice Ljubuški, gasili su požar otvorenog prostora u G.Proboju, Gavaran Mahali u vremenu od 19:50 do 23:40 sati. Teren je bijo nepristupačan, gdje je gorjela  šikara, trava i šumoviti predjeli, na nekoliko hektara površine.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije  informaciju o pronalasku NUS-a i to:

–        dana, 04.08.2016. godine, u 13:15 sati, od PS Hadžići primljena je informacija da je u naselju Drozgometva pronađen nepoznat NUS.

–        dana, 04.08.2016.godine, u 17:50 sati, od građanina je primljena informacija o pronalasku ručne bombe u naselju Pazarić u ulici Radnička br.9.

O primljenim informaciana obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE