Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara  i to:

  • od 11:19 do 12:35 sati, u naselju Dračevice, gdje je gorio krov nenastanjene kuće,
  • od 22:55 do 23:15 sati, u Bakinoj luci, gdje je gorio otpadni materijal, te ponovo
  • od 23:35 do 23:50 sati, u Bakinoj luci, gdje je gorio otpadni materijal.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

  • od 16:00 do 16:45 sati, u na Vidovićima, gdje je gorio otpadni materijal, trava i nisko rastinje, te
  • od 18:15 do 19:30 sati, u Blatnici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara u Bosanskoj ulici, gdje je gorjela garaža u kojoj se nalazila kopirnica. Intervencija trajala od 03:00 do 05:20 sati. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju u naselju Raspotočje, gdje je gorjela suha trava.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije i to: dvije intervencije na gašenju zapaljenih guma, te dvije intervencije na gašenju eletričnih instalacija.

 

UDARI GROMA, JAK VJETAR I GRAD

 

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Foča u F BiH. U toku jučerašnjeg dana, u poslijepodnevnim satima na području općine Foča u Federaciji BiH, zabilježena je pojava obilnijih kišnih padavina praćena pojačanim djelovanjem vjetra, grmljavine i grada. Po prvim informacijama pojava grada je posebno bila izražena na području MZ Jabuka, gdje je prouzrokovana šteta na zasadima maline koja je u fazi berbe, kao i na drugim povrtlarskim kulturama.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA – UES

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Doboj-Istok i grada Mostara, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su tri eksplozivna sredstva.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Čemerno 30, Rudo 26, Ivan Sedlo 11, Bjelašnica 7, Han Pijesak i Srebrenica 6, Višegrad 4, Sarajevo 2.

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog maximalne temperature, koje će iznositi oko 34 °C, te za područje Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10 Žuti meteoalarm, zbog mogučeg grmljavinskog nevremena.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE