Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.09.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 22:50 do 23:40 sati, u mjestu Kvanj, gdje je gorila trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinca općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 11:00 do 11:30 sati, u Ševaš polju, gdje je gorio biljni otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinca općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 11:15 do 12:30 sati, u Međugorju – nova cesta, gdje je gorila smreka, trava i nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinca općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 15:00 do 16:00 sati, u mjestu Hodovo, gdje je gorila trava i nisko rastinje, površine 0,1 ha.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara, na trafo-stanici u naselju Brigići, požar je ugašen.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara, na krovu privatnog stambenog objekta u naselju Pašalići, požar je ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara, na dimnjaku privatnog stambenog objekta u naselju Grabovica, požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije i to: jednu intervenciju na gašenju zapaljene plinske boce u ugostiteljskom objektu, jednu intervenciju na gašenju zapaljene deke u stanu, te jednu tehničku intervenciju na izvlačenju beživotnog tijela iz rijeke Miljacke.

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. U općini Bos.Petrovac, u vremenu od 17:04 do 19:40 sati, u prekidu je bio DV 20kV Kolunić-Revenik, van napona ostale još 2 trafostanice.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez još uvijek dostavlja pitku vodu jednom tjedno u Ahmiće, a DVD-e Vitez dva puta tjedno u Putkoviće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je prijavu od strane PS Mostar – jug, o postojanju neeksplodiranog eksplozivnog sredstva, radi se o ručnoj bombi, u rijeci Neretvi, na lokalitetu  Bačevića.

Prijava o pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena je uposlenicima  Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Zvornik 18, Trebinje 16, Bijeljina 14, Sanski Most 9, Nevesinje 8, Bileća i Livno 6, Bihać 5, Ivan Sedlo 4, Gacko, Jajce i Mrkonjić Grad 3, Banja Luka, Bjelašnica, Bugojno, Mostar i Sarajevo 2, Bosanski Novi, Čemerno i Foča 1.

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele BiH, gdje se očekuje grmljavina, osim u Hercegovačko-neretvanskom kantonu gdje je izdat Zeleni meteoalarm, što ne zahtijeva posebno upozorenje.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE