Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 24./25.06.2024. godine, do 10:00 sati

VELIKO NEVRIJEME I GRAD

Tuzlanski kanton

Općina Doboj Istok. U toku je provođenje interventnih sanacionih radova na krovovima stambenih  i drugih objekata u zonama pogođenim prirodnom nesrećom.

Grad Živinice. Juče je u 16:00 sati, u prostorijama Gradske uprave održana vanredna sjednica Gradskog štaba CZ grada Živinice na kojoj su doneseni zaključci koji se odnose na angažovanje komisije za procjenu štete, sa zadatkom da procjene štetu na područjima zahvaćenim gradom (ledom).

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Tokom jučerašnjih padavina bujična voda je napravila velike nanose na putu za naselje Carice, više stabala u užem centru grada je porušeno, dok je jedno stablo oštetilo motorno vozilo parkirano u ulici Marka Alaupovića.

Općina Novi Travnik. Jučerašnje padavine stvorile su manje poplave u ulici Kalinska.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Profesionalna vatrogasna jednica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Vida II, na deponiji otpada, gdje su gorjele gume i naslage otpada.

Općina Kladanj. Dobrovoljno vatrogasno društvo općine Kladanj imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji prevoj Karaula, gdje je gorio manji napusteni objekat. Požar lokalizovan i ugašen, spriječeno je širenje požara na šumu.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Orljani, gdje su gorjele el.instalacije na porodičnoj kući.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 16:40 do 17:20 sati, u mjestu Mala Kladuša, gdje je gorjela radna mašina-traktor.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:15 do 15:55 sati, u Lakševinama, gdje je gorio otpad i trava, te

– od 16:30 do 17:10 sati, na Bišću polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara, i to:

 – od 15:20 do 15:50 sati, u Čeljevu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:30 do 18:30 sati u Višićima, gdje je gorio otpad,

– od 00:00 do 00:20 sati, u Tasovčićima, gdje je gorio otpad, te

– od 11:30 do 13:40 sati, u Trebižatu, gdje je prilikom dolaska na intervenciju zatečeno da jedna kuća gori a drugu hvata plamen. Vatrogasci su  pristupili  gašenju druge kuće koju su spasili te se vratili gašenju prve koja je izgorila.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara  od 15:00 do 15:50 sati, na lokaciji Kruševo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica vršila je obilazak terena na Prenju u 23:40 sati, nakon dojave da je grom zapalio bor iznad sela Ravna i Bijela.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri intervencije na gašenju kontejnera sa otpadom.

Tehničke intervencije

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je više tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata u mjestima, Bužim Centar, Pašin Brod, Zaradostovo, Čava i Varoška Rijeka.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je pet tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata u mjestima: Todorovska Slapnica, Velika Kladuša (MZ-a), Veinac i Dukići.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru i na Ivan Sedlu je označen kao dobar.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje: Bihaća, Livna, Tuzle i Sarajeva zbog očekivanih pljuskova praćenih grmljavinom.

                                         FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR