Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 23./24.06.2024. godine, do 10:00 sati

VELIKO NEVRIJEME I GRAD

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. U subotu 22.06.2024.godine u popodnevnim satima usljed nevremena koje je zadesilo i područje Grada Gračanice, angažovani su uposlenici Službe za Civilnu zaštitu Grada Gračanice i obišli MZ-e Stjepan Polje, Lukavicu i Malešiće. Operativac u Operativnom centru je putem telefona prozvao predsjednike Vijeća svih MZ-a, koji su izjavili da nije bilo prijavljenih šteta. Prilikom obilaska konstatovano je da su bile manje štete na pojedinim stambenim objektima u vidu oštećenja nekoliko komada crepova i drugih šteta. Kontaktirali smo i direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite, kao i Načelnika Općine Doboj-Istok. O svemu je obaviješten i Gradonačelnik Grada Gračanica i konstatovano da nije bilo elemenata za proglašenje prirodne i druge nesreće.

– Redovno se provode i druge aktivnosti u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima,

 -Koordinirana saradnja sa građanima po raznoraznim pitanjima.

Općina Doboj Istok. Nevrijeme uzrokovano gradom i kišom zahvatilo je prostor općine Doboj
Istok  22.06.2024 godine u vremenu 17:00 do 17:30 .Uzrokovalo je velike štete na objektima,
vozilima i poljoprivredi.Ovim povodom zasijedao je Općinski štab civilne zaštite na vanrednom
sastanku u 20:30   sati te donio Odluku o proglašenju stanja prirodne
nesreće uzrokovane gradom i kišom. Proglašeno stanje prirodne nesreće uzrokovano gradom i kišom na području općine Doboj Istok. 

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Pale-Prača u F BiH. Dana 23.06.2024. godine, u popodnevnim satima došlo je do jačeg nevremena praćenog grmljavinom i gradom prilikom kojeg je pričinjena materijalna šteta na poljoprivrednim kulturama i usjevima na području Pale u FBiH, dok u ostalim djelovima kantona nije zabilježena veća materijalna šteta.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać– Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala intervenciju u naselju Vinica, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 19:10 do 20:30 sati, u mjestu Otok, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini cca 4 000 m². Požar su gasila tri vatrogasca s vatrogasnim vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 21:28 do 22:15 sati, kod stadiona Mokri dolac, gdje je gorjela trava i otpad na površini cca 200m². Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:15 do 18:35 sat,i gorio otpad kod Franjevačke crkve,

– od 21:17 do 22:20 sati, gorila trava i nisko rastinje u Ulogu.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:20 do 12:00 sati, u Tasovčićima, gorio otpad i raslinje,

– od 12:55 do 13:30 sati, u Gnjilištima, gorjela trava,

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:10 do 16:40 sati, u Cernu gorila trava i nisko rastinje,

– od 18:30 do 20:00 sati, u Vidovićima gorilla smreka, trava i nisko rastinje,

– od 00:40 do 01:50 sati, u Gradnićima gorio otpad, trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 11:30 do 12:30 sati, u mjestu Ravne, gdje je gorilo sijeno i trava.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 13 manjih intervencija i to: tri na gašenju zapaljenog otpada u kontejnru, dvije na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju napuštene kuće, jednu na gašenju zapaljene kartonske ambalaže, dvije tehničke intervencije (jednu na otvaranju vrata stana i jednu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo) i četiri obezbjeđenja tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik:Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Travnik imali su dvije      intervencije na gašenju požara i to:

– na lokaciji Gospino Vrelo, gdje je gorio kamion sa ugljem. Intervencija trajala od  15:19 do  15:57 sati. Požar je ugašen.

   – na istoj lokaciji gorio automobil. Požar je ugašen.

   Općina Kiseljak. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Kiseljakl imali su   intervenciju na gašenju požara u mjestu Male Sotnice, gdje je gorjelo nisko rastinje. Intervencija trajala od 22:35 do 23:10 sati. Požar je ugašen.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati u Mostaru je umjeren, a na Ivan Sedlu također umjeren.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

U periodu od 16 do 21.06.2024. godine, obavljajući redovne zadatke na jedanaest lokacija na području općina: Ilijaš, Donji Vakuf, Tešanj, Foča FBiH i gradova Mostar, Zenica, Živinice, Lukavac,Goražde, Orašje timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 16 eksplozivnih sredstava, eksploziv 1,160 kg i streljivo 10 kom.

BIHAMK

Danas je zabranjen prevoz eksplozivnih materija i vangabaritnog tereta na teritoriji Srednjobosanskog kantona.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za veći dio Bosne Hercegovine, zbog očekivanih pljuskova i grmljavine.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bosanski Novi 24; Rudo 6; Foča, Sokolac 5; Bihać 4; Han Pijesak, Višegrad 2.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR