Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 21./22.02.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Lohovo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 15:25 do 21:30 sati, u mjestu Stara Rijeka, gdje je gorjela kuća. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila i dva vatrogasca sa jednim vozilom iz vatrogasne jedinice Oštra Luka. U požaru je izgorjela krovna konstrukcija i gornji sprat kuće.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju od 17:50 do 18:35 sati, u mjestu Mala Kladuša, gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 12 11:25 do 12:10 sati u Hodbini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:00 do 11:30 sati, u Gabeli gorjela trava i rastinje,

– od 17:25 do 17:40 sati, u Nerezima gorjelo smeće i rastinje,

– od 17:45 do 18:15 sati, u Tasovčićima gorjela trava i rastinje.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 15:10 do 18:30 sati u selu Ljubunci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 06:40 do 07:00 sati kod SP 100, gdje je gorio kontejner.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara na području mjesta Doborovci, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje ukupne površine oko 40 duluma. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Biberovo Polje, gdje je gorjelo nisko rastinje ukupne površine oko 40 duluma i voćnjak ukupne površine oko 5 duluma. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– u MZ Poljice, gdje je gorjela šuma na manjoj površini,

– u naselju Kiseljak, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu,

– u MZ Turija, lokalitet Mosorovac, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini,

– u naselju Milino Selo, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje ukupne površine oko 10 duluma.

Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Armije BiH, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Nukići, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini. Požar je lokaliziran i ugašen..

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Seljublje, gdje je gorjelo nisko rastinje ukupne površine oko 50 duluma. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Sapna. Vatrogasna jedinica općine Sapna imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Zečija Kosa, MZ Vitinica, gdje je gorjelo nisko rastinje ukupne površine oko tri duluma i šume ukupne površine oko 10 duluma, te drveni objekat (staja). Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: dimnjaka u ulici Pašamahala i nisko rastinje i dio šume na lokalitetu Potkraj-Djelilovac. Isti su stavljeni pod kontrolu i ugašeni.

Općina Bugojno. Vatrogasno društvo Bugojno imalo je intervenciju na gašenju niskog rastinja i suhe trava.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 14:02 do 16:30 sati u naselju Radišići. Opožareno je oko 10.000 m2 trave a izgorjela je i posuda od 1.000 l i 3 pvc bačve. Na mjestu požara bila je i policija. Požar su gasila tri vatrogasca sa cisternom.

Općina Grude. Dobrovoljno vatrogasno društvo „Gorica“ imalo je intervenciju na gašenju požara od 13:15 do 13:40 sati u mjestu Sovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 1.000 m2. Požar je gasio jedan vatrogasac sa vozilom.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u u ulici Doktora Karameha, gdje je gorio dimnjak,

– lokalitet Lug naselje Zupčići, gdje je gorjela divlja deponijasmeća.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je devet manjih intervencija na gašenju požara, i to: četiri na gašenju zapaljenog niskog rastinja, dvije na gašenju zapaljenih električnih instalacija, dvije na gašenju zapaljenih automobila i jednu intervenciju po dojavi da se u stanu pojavio dim.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je od 16:28 do 16:50 sati intervenciju nakon saobraćajne nesreće u Mahali.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tri tehničke intervencije, i to:

– od 09:00 do 10:00 sati,  prevoz vode na branu,

– od 14:30 do 15:30 sati,  sapiranje platoa muzeja,

– od 18:27 do 19:20 sati,  izvlačenje kamiona u Glogošnici.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tehničku intervenciju na otvaranju zaglavljenih vrata u stanu i sapiranje platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

HAVARIJA NA POSTROJENJIMA PRAVNIH LICA

 

Bosansko-podrinjski  kanton Goražde

Grad Goražde. Dana, 21.02.2023.godine došlo je do eksplozije u UNIS  “GINEX” dd Goražde gdje su dva lica povrijeđena. Jedna osoba je zadržana na odjeljenju hirurgije dok je druga puštena kući.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 21.2.2023. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC i Lukavac dok se na lokalitetima Bukinje, Živinice i Mobilna: Srebrenik nije mogao ocijeniti.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Kakanj i grada Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su sedam eksplozivnih sredstava, 17 komada streljiva, kapisle 2 komad, štapin 10 metara i eksploziv 2,9 kg.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf. Na području Bistričke Rike vršena je potraga za nestalom 14-godišnjom djevojčicom. Angažovano je više stanica GSS-a, Tim FUCZ sa potražnim psima i dronom sa termalnom kamerom, jedinica MUP-a, veliki broj mještana kao i lovačka društva. Nestala osoba je pronadjena ziva i zdrava oko 23:00 sata.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. U prijepodnevnim satima, u blizini Opuzena, u rijeci Neretvi pronađeno tijelo nestalog E.M. iz Čapljine, čiji je nestanak prijavljen 30.01.2023.godine.

                                                                         

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR