Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 20./21.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 18:19 do 18:50 sati, u Kočinama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:35 do 23:35 sati, u mjestu Kvanj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 20:06 do 20:30 sati, u Gornjem Zaliku, gdje je gorio dimnjak.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara

od 17:05 do 18:30 sati, gdje je gorio biljni otpad i manji dio šume u Opličićima.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 08:45 do 10:30 sati, u mjestu Stabandža, gdje je gorio dimnjak.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Fakultetska, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen.

Tehničke intervencije

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je tehničku intervenciju na čišćenju kolovoza poslije saobraćajne nesreće.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 23:25 do 23:50 sati, u naselju Carina, gdje je vršila uklanjanje dimnjaka.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su jednu tehničku intervenciju na obezbjeđenju i evakuaciji gostiju i osoblja iz hotela „Ibis Styles“.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, iznosio je 88 u Mostaru, što pokazuje da je zrak umjerene kvalitete, a na Ivan Sedlu 37, što je pokazatelj dobre kvalitete zraka.

OŠTEĆENJE VODOVODNE I PLINOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Iz JP Vodovod Bihać upozoravaju da je obavijest o preporuci prokuhavanja vode za piće i dalje na snazi.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite je dana, 20.01.2024. godine u 18:10 sati, zaprimio je informaciju od KJKP Sarajevogas, da je na dojavu primljenu od osoblja iz hotela „Ibis Styles“, u ul. Džemala Bijedića br. 169 A, Općina Novi Grad, da se u njihovim prostorijama osjeti plin. Ekipa iz KJKP Sarajevogas izašla je na teren i mjerenjem ustanovili da zemni plin koji distribuira KJKP Sarajevogas ne curi i da istog nema u zraku, ali da se osjeti koncentracija plina propan-butan. Dežurni u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite o navedenom je odmah obavijestio direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i njegovog pomoćnika za mjere zaštite i spašavanja, te Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo. Na lice mjesta odmah je izašao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, kao i tri ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice, te pripadnici policije, ekipe hitne medicinske pomoći i Elektrodistribucije Sarajevo. Ustanovljeno je da je došlo do kvara na benzinskoj pumpi, koja se nalazi neposrednoj blizini navedenog hotela, te se iz mjera predostrožnosti pristupilo evakuaciji gostiju i osoblja iz hotela „Ibis Styles“.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Bihaća, zbog očekivanih najnižih temperatura zraka koje će se kretati od – 10 i – 6 0C, te za područje Mostara od – 4 i – 0 0C.

Naranđasti meteoalarm izdat je za područja: Sarajeva i Livna gdje se očekuju najniže temperature zraka koje će se kretati od – 13 i – 8 0C, te područje Tuzle od – 12 i – 7 0C.

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): Bjelašnica i Bugojno -14; Ivan Sedlo -13; Sarajevo -12; Srebrenica -11; Zenica -10; Tuzla -8; Bijeljina -7; Gradačac, Prijedor i Sanski Most -6; Livno -5; Banja Luka -4; Široki Brijeg 0; Trebinje 2; Mostar 3; Neum 5°C.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR