Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 19./20.06.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kula, gdje je gorio automobil, te jednu intervenciju u naselju Sarajac, gdje su gorjele električne instalacije.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara elektro ormara na stambenom objektu u ulici VIII. Vlasnik objekta uspio je ugasiti početni požar, a po dolasku vatrogasaca isti je saniran u potpunosti. Na lice mjesta izašli su i službenici PU Visoko, Elektodistribucije Visoko i Hitne medicinske pomoći Visoko jer je jedna osoba zadobila povrede šaka na obje ruke, te je prebačena u Dom zdravlja Visoko radi ukazivanja daljnje medicinske pomoći.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara  od 07:30 do 08:15 sati, u Adi na dvije lokacije, gdje je gorio otpad i rastinje.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 01:40 do 02:20 sati, u Rodoču, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 15:55 do 16:35 sati, kod Spiljanskog mosta, gdje je gorio motor.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju od 15:00 do 16:40 sati, na Poplatu-Humac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini cca 2 ha.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je devet intervencija i to: jednu na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju kotlovnice u kući, jedan izlazak na lice mjesta po dojavi da se u kući pojavio dim, četiri tehničke intervencije (dvije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, jednu na otvaranju vrata stana i jedna asistencija hitnoj pomoći) i dva obezbjeđenja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju od 13:30 do 14:40 sati, u mjestu Đogići, gdje je gorjelo sijeno na livadi.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasno društvo Bugojno imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Donja Kula od 22:45 do 00:45 sati, gdje je gorio otpad na divljoj deponiji. Požar je ugašen.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, u Mostaru je označen kao  odličan, a na Ivan Sedlu kao dobar.

OSTALO

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Dana,19.06.2024.godine u potrazi za  nestalim Mehmedom Klačarom učestvovala je GSS Goražde zajedno sa pripadnicima Kantonalne uprave civilne zaštite BPK-a Goražde. Tokom cijelog dana izvršen je grubi pregled terena lijeve I desne obale rijeke Drine i jezera dužine cca 15-20 kilometara. Tokom ovog pregleda terena nisu uočili  ništa što bi ukazivalo da se na ovom području nalazi tijelo nestale osobe. U večernjim satima u Drinskom jezeru prema naselju Kopači jedan ribar je u priobalju primjetio tijelo nastradalog lica koje je zapelo za granu. Odmah je obavijestio policijsku stanicu KMUP-a Goražde i Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite BPK-a Goražde. Nakon dojave u 20:50 sati, pripadnici specijalne jedinice KMUP-a BPK-a su sa čamcem došli do mjesta gdje se nalazilo tijelo utopljenog muškarca koje su izvukli iz vode na obalu. Poslije identifikacije je ustanovljeno da se radi o Klačar Mehmedu čiji je nestanak prijavljen 17/18.06.2024.godine. 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je CRVENI nivo upozorenja za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog maksimalnih temperatura zraka koje mogu iznositi i do 40°C.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR