Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 16./17.06.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:47 do 13:35 sati, u ulici Blajburških žrtava, gdje je gorjela kuhinja u stanu,

– od 21:45 do 22:25 sati, na Buni, gdje je gorjela napuštena kuća.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije  intervencije na gašenju požara u mjestima Opličićima i Trebižatu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 9 intervencija: dvije intervencije na gašenju otpada u kontejnerima, dvije na gašenju zapaljenih automobila, tri obezbjeđenja tankanja goriva na sarajevskom Aerodromu i dvije tehničke intervencije (zaglavljena vrata stana i lift).

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica gradaGračanica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Luke, gdje je gorijelo putničko motorno vozilo.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općineBanovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bučik, gdje je gorio otpad.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA  

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, u Mostaru je označen kao  odličan, a na Ivan Sedlu kao dobar.

BIHAMK

Zbog Kurban Bajrama, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR