Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 10./11.02.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod…………………………………            368  (pripremno stanje), jučer  400,

Bosanski Šamac………………………………            207  (normalno stanje),  jučer  243,

Orašje…………………………………………..            449  (normalno stanje),  jučer  483.

 POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 15:38 do 16:30 sati, u ul. Ključka, gdje je gorio dimnjak

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:                                                                                                                                                                                                                                 – od 14:36 do 15:10 sati, gdje je gorjela porodična kuća u mjestu Modrić,

– od 17:25 do 17:55 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Trebižatu,

– od 18:45 do 19:15 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Strugama, te

– od 18:47 do 19:55 sati, gdje je gorjelo stablo topole pored puta M-17 u Doljanima.

Općina Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:                                                                                                                                                                                                                    

– od 12:15 do 12:40 sati, gdje je gorio otpad u naselju Bjelušine, te

– od 18:15 do 18:45 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Raštanima.

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara:

jednu intervenciju gdje je gorio restoran „Rudar“ i jednu intervenciju gdje je gorio otpad u kontejneru.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je jednu intervenciju na gašenju požara, gdje je gorio dimnjak.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je dvije intervencije na gašenju požara, gdje su gorjeli kontejneri sa otpadom.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je  intervenciju na gašenju požara u 22:00 sata, u mjestu Donje Moštre, gdje je gorio porodični objekat. Pričinjena je veća materijalna šteta i  povrijeđenih lica nije bilo. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su šest intervencija, od čega tri na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenog automobila i jedno obezbjeđenje javnog događaja.

 OSTALO

 AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 Federalna specijalizirana jedinica za spašavanje iz ruševina – Jedinica za urbano traganje i spašavanje (USAR tim), njih 42 je po zahtjevu AFAD-a raspoređen u grad Hatay, koji je jedan od najrazorenijih gradova, gdje se tlo stalno trese.

Jedinica je podjeljena u više grupa i radi se 24 sata, sa manjim pauzama. Naši spasioci rade u saradnji sa spasicima iz drugih država te domaćim snagama na raščišćavanju i pretraživanju objekata u zoni dodjele rada.

U nastavku aktivnosti pružanja pomoći nastradalima u razornom zemljotresu koji je pogodio Republiku Tursku i Siriju Vlada Federacije BiH je novim Zaključkom zadužila Federalnu direkciju robnih rezervi da pripremi 30 zimskih šatora i 900 zimskih vreća za spavanje za slanje u zemljotresom pogođena područja.

Federalna uprava civilne zaštite koordinirala je aktivnosti upućivanja ove pomoći.

Za Republiku Tursku obezbijeđeno je 25 šatora i 804 vreće za spavanje, a pomoć za Siriju biće upućena u što kraćem roku.

U želji da pomoć što prije bude dostavljena predstavnici “Express courier” bez naknade su obavili izvoznu carinsku proceduru i tako pokazali društvenu odgovornost i solidarnost sa zemljama koje je pogodila ova neviđena katastrofa.

Ambasada Republike Turske u BiH prihvatila je ponuđenu pomoć i uputila izraze zahvalnosti. Ova donacija je dana 10.02.2023.godine, upućena u večernjim satima sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo prvim letom aviokompanije “Turkish Airlines” prema Adani u Turskoj, koju će prihvatiti AFAD, a koja će biti dalje raspoređena prema prioritetima u najugroženijim područjima.

Prema zvaničnom Izvještaju AFAD-a od 11.02.2023. godine u 07:30 sati stanje je slijedeće:

  • Prema dostupnim informacijama SAKOM-a,  20.665 osoba je izgubilo živote, a  80.088  je spašeno u Kahramanmaraşu, Gaziantepu, Şanlıurfi, Diyarbakıru, Adani, Adıyamanu, Osmaniyeu, Hatayu, Kilisu te Malatyji i Elazığu. Iz potresom pogođenih područja evakuirano je 92.697  osoba.
  • Ukupno 12.076 vozila, uključujući građevinsku opremu bagere, traktore, dizalice, dozere, kamione, vodene tendere, prikolice, grejdere i vakumske kamione raspoređeno je u pogođena područja.
  • 31 guverner i više od 70 guvernera okruga i 19 najviših direktora AFAD-a dodijeljeni su područjima katastrofe.
  • Zračne i kopnene snage, žandarmerija i obalna straža izgradile su zračni most za razmještaj ljudstva i opreme sa 160 letjelica. Ostvarena su ukupno 3558 naleta.
  • Ukupno 26 broda, 20 brodova Pomorskih snaga i 2 broda Zapovjedništva obalne straže angažirana su za dopremanje osoblja i materijala u pogođeno područje.

 POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Potraga za nestalom muškom osobom na rijeci Neretvi, čiji je nestanak prijavljen 30.01.2023.godine, vršena je i prethodnog dana u periodu od 10:00 do 13:00 sati.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje cijele Bosne i Hercegovine zbog niskih temperatura zraka koje mogu iznositi i do – 11°C.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR