Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 01.01./02.01.2023 godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 01.01.2023. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 01.01.2023. godine, uzorkovan je materijal na COVID-19 kod tri osobe. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih osoba na COVID-19. Zaključno sa 01.01.2023. godine, na području BPK Goražde jedna osoba je aktivno zaražena sa COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirane su 10992 osobe, od kojih je 5759 pozitivno  (5591 osoba je izliječeno, 162 osobe  preminule), a aktivne su četiri osobe.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 13:37 do 14:00 sati, u ul. Gojka Šuška, naselje Peline, gdje je gorjelo gumeno crijevo plinske boce.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica imala je intervenciju na gašenju požara na magistralnom putu u blizini prodajnog centra „Bingo“, gdje je gorio stambeni objekat-kuća.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 11 manjih intervencija i to: sedam na gašenju zapaljenog smeća, jedna na gašenju zapaljene kotlovnice, jedna na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jedna tehnička intervencija na otvaranju zaglavljenih vrata na stanu i jedno obezbjeđenje javnog skupa.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 18:30 do 20:00 sati u mjestu Jasenica, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja zbog magle po koltlinama za centralno područje BiH.

 

 

                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR