Redovni izvještaj o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.12.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je pet intervencija i to:

  • – od 15:05 do 15:30 sati, u ul.S.Radića, gdje je gorio otpad,
  • – od 15:31 do 15:50 sati, u Zagrebačkoj ulici, gdje je gorio otpad,
  • – od 16:45 do 17:30 sati, u naselju Rodoč,gdje je gorila trava i nisko rastinje,
  • – od 23:13 do 00:42 sati, u naselju Salakovac, gdje je gorila kuća, te
  • od  00:50 do 02:30 sati, ponovna intervencija na kući u naselju Salakovac.

Tehničke intervencije

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije tehničke intervencije,  od 09:50 do 10:12 sati, u Vukovarskoj ulici, pomoć starici, te od 14:25 do 14:30 sati, u ul.S. Radića, na zaglavljenom liftu.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: na deponiji otpada u naselju Ravna Trešnja, kao i na gašenju dimnjaka u naselju Kužići. Požari su ugašeni.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na privatnom stambenom objektu u Gračanici. Požar je ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na privatnom stambenom objektu u naselju Kiseljak. Požar je ugašen.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine  Bugojno, imala je intervenciju na gašenju požara na napuštenoj kući, u ulici Bosanska. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imali su intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, u ulici Mejdandžik.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: u ulici Civilnih žrtava rata, na zapaljenom dimnjaku, kao i na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru u ulici Mustajbega Uzejrbegovića.

Kanton Sarajevo

Pripadnici PVJ Kantona Sarajevo, imali su četiri manje intervencije na gašenju zapaljenog otpadau kontejneru.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za 07.12.2016. godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver i BKC, dok se na lokalitetu Cerik ne moža ocijeniti.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U 09:30 sati, od strane MUP-a HNK-a prijavljeno je, da se u njihovom magacinu nalazi municija koju je potrebno izmjestiti i uništiti.

U 12:35 sati, od strane MUP-a HNK-a prijavljeno je, da se u naselju Zalik nalaze 2 MB granate (1 kom MB 82 mm i 1 kom MB 60 mm). Pripadnici Tima FUCZ- Mostar „A“ odmah su preuzeli navedeni NUS.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Novi Travnik. Kantonalni operativni centar CZ  primio je informaciju o pronalasku nepoznatog NUS-a, na lokalitetu  grada. Radi se o ručnoj bombi 1 komad.

Općina Jajce. Prijava NUS-a, na lokalitetu Bravice, radi se o granati – 1 komad.

O primljenim informacijama obavješen je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Sapna. „A“ Tim za uklanjanje NUS-a obavljao je poslove na uklanjanju i uništavanju NUS-a, na području općine Sapna.

Općina Kalesija. Deminerski timovi iz Tuzle i Orašja su nastavili operaciju deminiranja metodom tehničkog izviđanja na zadatku Duge Njive – Seljublje, na području općine Kalesija.

O S T A L O

BIHAMK

Zbog niske temperature i ovoga jutra upozoravamo na moguće nailaske na mjestimično zaleđen kolovoz. Dodatno, na pojedinim dionicama, posebno u kotlinama i uz riječne tokove, vidljivost je smanjena zbog magle, što nalaže dodatni oprez. Izdvajamo magistralne puteve M-5 Nević Polje-Kaonik i M-17 Drežnica-Mostar, gdje je vidljivost smanjena na manje od 50 metara, kao i autoput A-1 Visoko-Sarajevo sjever, magistralni put M-5 Kaonik-Kiseljak-Kobiljača, te puteve na širem području Odžaka, Orašja i Bihaća gdje je vidljivost mjestimično smanjena na 50 do 100 metara. Skrećemo pažnju i na učestale sitnije odrone, a izdvajamo magistralne puteve M-16.4 Bugojno-Novi Travnik (Rostovo) i M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf (Makljen). Savjetujemo oprezniju vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno na putevima u BiH.

Danas od 11 do 15 sati zbog radova na miniranju u kamenolomu na magistralnom putu M-1.8 Šićki Brod-Srebrenik, kod mjesta Potpeć (na lokaciji Orlova klisura) doći će do kraće obustave (15 minuta).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-4 Teslić-Kotor Varoš, M-18 Tuzla-Ugljevik, M-16 Banja Luka-Jajce, M-19.3 Rogatica-Ustiprača, M-16.2 Prozor-Jablanica i M-18 Priboj-Simin Han, kao i magistralne puteve  M-17 u Bosanskom Šamcu, M-5 u Bihaću i M-6.1 prolaz kroz Mostar.

Na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja zbog radova na području Hrvatske, upozoravamo na usporeno saobraćanje, uz povremeno duža zadržavanja. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

PROGNOZA VREMENA ZA DANAS: Danas u Hercegovini sunčano. U Bosni po kotlinama će preovladavati magla ili niska naoblaka do sredine dana kada se očekuje razvedravanje. Na planinama u Bosni sunčano. Vjetar slab, veći dio dana sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Poslije podne vjetar u skretanju na slabo jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 1 i 6°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C.

PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNE DANE

U petak, 09.12.2016., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme, prolazno uz malu do umjerenu naoblaku. Dio prije podneva lokalno po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne će biti magle ili niske naoblake. Vjetar slab. U Bosni južnog i jugozapadnog smjera, a u Hercegovini sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -7 i -2°C, na jugu zemlje od -2 do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 5 i 11°C, na jugu zemlje i u Krajini do 14°C.

U subotu, 10.12.2016., u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab. U Bosni južnog i jugozapadnog smjera, a u Hercegovini sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -5 i 0°C, na jugu zemlje od 0 do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 8 i 14°C.

U nedjelju, 11.12.2016., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 2°C, na jugu zemlje od 2 do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 8 i 14°C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE