Predstavnik FUCZ u Ankari uspješno završio obuku za ERRA operatere

Ova obuka u Ankari pružila je objašnjenje o mogućnostima platforme te opisala tehničke načine i procedure unošenja prostornih podataka u ERRA sistem. Bila je podijeljena u sesije kroz prezentacije, praktičnu obuku o načinu rada pomoću GIS alata i interaktivne sesije kroz radne skupine, a sve uz pomoć IPA DRAM stručnjaka. Na radionici su razmijenjena iskustva zemalja učesnica u projektu o načinima prikupljanja i dijeljenja prostornih podataka. Implementacija “ERRA IPA DRAM“ projekta u Bosni i Hercegovini realizuje se u saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite RS, Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove.

Prema rasporedu regionalnih aktivnosti koje se provode kroz IPA DRAM program, u prostorijama Uprave za katastrofe i urgentna stanja pri Vladi Turske (AFAD) u Ankari 4. i 5. septembra 2019. godine održana je obuka – trening za operatere u okviru “ERRA IPA DRAM” projekta.

 

Dvodnevna obuka o korištenju ERRA sistema, na kojoj je učestvovao predstavnik Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), pružila je objašnjenje o mogućnostima platforme te opisala tehničke načine i procedure unošenja prostornih podataka u ERRA sistem. Obuka je bila podijeljena u sesije kroz prezentacije, praktičnu obuku o načinu rada pomoću GIS alata i interaktivne sesije kroz radne skupine, a sve uz pomoć IPA DRAM stručnjaka. Na radionici su razmijenjena iskustva zemalja učesnica u projektu o načinima prikupljanja i dijeljenja prostornih podataka.

ERRA (The Electronic Regional Risk Atlas) IPA DARM (Programme for Disaster Risk Assessment and Mapping) je regionalni projekat čiji je krajnji cilj ojačati kapacitete za upravljanje katastrofama i donošenje odluka u kriznim situacijama kroz prikupljanje prostornih podataka i procjenjivanje mape rizika u svrhu što efikasnijeg integrisanja u Mehanizam civilne zaštite Evropske unije. Korištenje ERRA sistema se kroz IPA DRAM projekat implementira u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu i Turskoj.

Implementacija “ERRA IPA DRAM“ projekta u Bosni i Hercegovini realizuje se u saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite RS, Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove.