Održana regionalna radionica i sastanak UO Programa pomoći državama Zapadnog Balkana i Turske u izgradnji kapaciteta za zaštitu od poplava (IPA FLOODS)

Održana regionalna radionica i sastanak UO Programa pomoći državama Zapadnog Balkana i Turske u izgradnji kapaciteta za zaštitu od poplava (IPA FLOODS)

Cilj ovog projekta, pokrenutog prošle godine, je podrška provođenju EU direktive o poplavama i izgradnji kapaciteta civilne zaštite za odgovor na poplave (formiranje operativnih snaga specijalne namjene po uzoru na interventne module civilne zaštite Evropske unije) i prezentacija nastojanja da se urade smjernice za implementaciju EU direktive o poplavama, uključujući i dobre prakse iz država članica EU. Razgovaralo se i o dosadašnjem napretku programa te planovima za naredni period.

Na radionici i sastanku su, pored predstavnika BiH, učestvovale i ostale zemlje korisnice, i to: Hrvatska, Srbija, Makedonija, Kosovo, Crne Gora, Albanija i Turska.
Na sastanku je, između ostalog, prezentovana ideja o portalu informacija o riziku od poplava (www.ipafloods.mydewetra.org) koji može služiti kao baza podataka za zemlje korisnice, kao i mogućnost da imenovani stručnjaci zemalja korisnica doprinose ažuriranju portala sa informacijama iz svojih zemalja.

Radionici su prisustvovali predstavnici FUCZ, Enes Memić, šef Odsjeka za mjere zaštite i spašavanja, i Jasminko Ibraković, stručni saradnik u Odsjeku za planske poslove i strukture CZ. Sastanku Upravnog odbora je prisustvovao Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, i ostali predstavnici zemalja korisnica.

{loadposition 2016-03-06}