FUCZ rukovodi operacijom transporta i uništavanja avionske bombe koja je nedavno pronađena u mostarskom naselju Jesenice

Prema Operativnom planu transporta i uništavanja ove avionske bombe, kojeg je odobrio direktor FUCZ Fahrudin Solak, u prvoj fazi koja počinje 05.12.2018. godine u 14.00 sati, pregledat će se teren bespilotnom letjelicom u radijusu od 500 metara, upozoriti stanovništvo iz naselja koje se nalaze u radijusu do 250 metara, ukloniti parkirana vozila u  radijusu do 150 metara, pripremiti pripravnu vatrogasnu i sanitetsku podršku, privremeno obustaviti saobraćaj na saobraćajnici zapadno od mjesta pronalaska bombe, izvršiti upozoravanje stanovništva u radijusu od 500 metara i mjestu i vremenu izvođenja operacije i osigurati bombu koja će biti utovarena na prikolicu do početka transporta. Molimo građane da se tokom ove akcije pridržavaju uputstava ovlaštenih policijskih službenika i pripadnika civilne zaštite kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost,a  ni sigursnost cijele operacije.

Nakon što je u poslijepodnevnim satima 1. decembra ove godine prijavljen pronalazak avionske bombe u naselju Jesenica-Urbanovo kod Mostara, zbog njenog uklanjanja, transporta i uništenja, na lice mjesta upućen je tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Bomba je pronađena poslije odrona na mjestu gdje se vrši eksploatacija i separacija šljunka nakon što je skupa sa materijalom koji se odronuo pala sa visine od oko 4 metra.

Radi se o neeksplodiranoj avionskoj bombi AN M64A1 opšte namjene američke konstrukcije iz perioda Drugog svjetskog rata. Njena bruto masa je 238 kilograma, a  eksplozivno punjenje teško je 121 kilograma. Prilikom procjene stanja bombe na licu mjesta pronađena je aktiv-pasiv žica što može indicirati da upaljači nisu armirani. Prednji upaljač je deformisan, a na zadnjem je vidljiv lom armirajuće lule..

Avionska bomba se trenutno nalazi u majdanu za separaciju šljunka na kojem je pronađena na dubini od oko 4-5 metara i moguć joj je pristup vozilima. Zapadno od mjesta pronalaska bombe na udaljenosti od 200 metara nalaze se regionalni put i individualni stambeni objekti. Na udaljenosti od 300 metara južno su individualni stambeni objekti, a oko 550 metara istočno bivši heliodrom.

Prema Operativnom planu transporta i uništavanja ove avionske bombe, kojeg je odobrio direktor FUCZ Fahrudin Solak, u prvoj fazi koja počinje 05.12.2018. godine u 14.00 sati, pregledat će se teren bespilotnom letjelicom u radijusu od 500 metara, upozoriti stanovništvo iz naselja koje se nalaze u radijusu do 250 metara, ukloniti parkirana vozila u  radijusu do 150 metara, pripremiti pripravnu vatrogasnu i sanitetsku podršku, privremeno obustaviti saobraćaj na saobraćajnici zapadno od mjesta pronalaska bombe, izvršiti upozoravanje stanovništva u radijusu od 500 metara i mjestu i vremenu izvođenja operacije i osigurati bombu koja će biti utovarena na prikolicu do početka transporta.

Transport bombe počet će u četvrtak 06.12.2018. godine u 05.00 sati i kretat će se rutom: Jasenica-most Blaževica-magistralni put M17-pravac Bijela. Dužina rute transporta javnim saobraćajnicama je 30 kilometara. Predviđeno je da transport bude završen do 06.00 sati.

Bomba će biti uništena na mjestu predviđenom za te namjene.

U slučaju da vremenske prilike budu takve da ne bude moguće sigurno provesti aktivnosti iz ovog plana operacija može, uz konsultacije učesnika, biti odgođena.