Federalni štab civilne zaštite donio naredbu o uvođenju zabrane kretanja građana na području FBiH

Naredba FŠCZ o uvođenju zabrane kretanja građana na području FBiH u vremenu od 18 do 5 sati  stupa na snagu 22. marta ove godine. Iz ove naredbe izuzimaju se svi zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području FBiH, kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama. 

Na današnjoj (21.mart 2020. godine) hitnoj vanrednoj elektronskoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) donijeta je naredba o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u vremenu od 18 do 5 sati.

Iz ove naredbe izuzimaju se svi zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području FBiH, kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama.

Ovoj naredbi prethodila je preporuka Federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare za uvođenjem zabrane kretanja, na zahtjev premijera FBiH Fadila Novalića, koja je poslana Jelki Milićević, ministrici, zamjenici premijera FBiH i zapovjednici FŠCZ i Fahrudinu Solaku, direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i načelniku FŠCZ.

Kako je u ovoj preporuci, između ostalog, navedeno nakon detaljne procjene sveukupne sigurnosne situacije na teritoriji FBiH, posebno imajući u vidu povećanje broja zaraženih koronavirusom (COVID-19), kao i zbog učestalog kretanja migranata u večernjim i noćnim satima, zbog zaštite i najboljeg interesa građana, predloženo je uvođenje zabrane kretanja za sve građane na teritoriji F BiH u navedenom periodu.

Zabrana kretanja stupa na snagu 22.3.2020. godine u 18 sati i trajaće do daljnjeg.