Dopuna Sažetka redovnog izvještaja o stanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, za dan 06.02.2020. godine, do 11:45 sati, dostavlja.-

Hercegovačko-neretvanskog kantona, dostavljamo Vam izvještaj kako slijedi:

 

IZVJEŠTAJ O NEVREMENU-SNAŽNI UDARI VJETRA

 

Hercegovačko-neretvanski  kanton

Grad Mostar. Dana 05.02.2020 godine tokom popodnevnih, a posebno u večernjim i noćnim satima područje grada Mostara, pogodio je jak vjetar čija je brzina prema podacima meteorološke stanice na Bijelom Brijegu iznosila i do 33 m/s (oko 118 km/h), dok je brzina vjetra jutros u 08:00 sati, iznosila oko 18 m/s (oko 65 km/h).

Temeljem pisane informacije koju smo dobili iz GOC Mostar  stanje na području grada Mostara  je sljedeće:

Usljed udara jakog vjetra došlo je do obaranja djelova ili kompletnih stabala i to: na području Avenije, Balinovca, Panjevine, Zalika, Centra II, Bijelog Brijega (kod meteorološke stanice), ul.Mile Budaka, ul. Stjepana Radića, gdje je i dio fasade sa zgrade pao na ulicu, ul.Hrvatske mladeži, i Kneza Višeslava, gdje je pričinjena veća materijalna šteta na više putničkih motornih vozila.

Također, olujni vjetar je u večernjim satima prevrnuo i dvije prikolice kamiona u naselju Bišće polje.

Došlo je i do prekida u snabdijevanju el. energijom u pojedinim naseljima. Radnici elektroprivrednih preduzeća su intervencijama na terenu otklanjali kvarove te omogućili snabdjevenost grada el. energijom.

Na uklanjanju porušenih stabala angažovani su pripadnici PVJ Mostar koji su tokom noći imali 23 intervencije, a do 08:30 sati (06.02.) su intervenisali 8 puta i sve raspoložive ekipe su na terenu. Uviđaje na oštećenim vozilima vršili su pripadnici Policijske Uprave Mostar.

 

 

 

          OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE