Dopuna Sažetka redovnog izvještaja o stanju na požarištu u Hercegovačko- neretvanskom kantonu, za dan 17.07.2022.godine u 13:00 sati,-

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Od 10:10 sati, u Raštanima gori trava i nisko rastinje.

 

Grad Čapljina. Od 08:30 sati, požar na području Šurmanaca, trenutno je stavljen pod nadzor. Dvadeset i pet vatrogasaca PVP Čapljina, uz vatrogasce iz Čitluka radi na potpunom gašenju požara. Požar je stavljen pod nadzor uz pomoć helikoptera OS BiH, koji su stigli oko 10:30 sati, i u više naleta ispustili vodu na požarište. Još uvijek je aktivan, ali trenutno pod kontrolom.

 

Općina Čitluk. U usmenoj informaciji  šefa centra I. Ostojića saznajemo sljedeće:

Stanje na terenu je i dalje teško, tokom dana požar koji je bio na području Blizanaca, jednim krakom se odvojio prema Čapljini. Helikopteri OS BiH još nisu djelovali i očekuju se u narednim satima. Požar ne ugrožava stambene objekte.

Na terenu su pripadnici PVP Čitluk, PVP Čapljina kao i lokalno stanovništvo.

 

Grad Konjic. U usmenoj informaciji  dežurnog operativca A. Hadžajlića stanje na požarištu je trenutno puno bolje, nakon djelovanja iz zraka. Helikopteri OS BIH su odradili više preleta i izbačaja, koji su znatno popravili situaciju na požarištu. Požar je i sada aktivan, ali je pod nadzorom.

 

U ostalim gradovima i općinama u HNK trenutno nema aktivnih požara.

 

                                                                       FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR