Akcijom FUCZ spriječena veća šteta na dijelu vertikalnog transporta i stvoreni uslovi za funkcionisanje četverosjeda na Bjelašnici

U ovoj akciji je učestvovalo više od 50 pripadnika FUCZ i sedam uposlenika KJP “ZOI ‘84”. Iako u izuzetno teškim vremenskim uslovima, pri vjetru koji je puhao i do 150km/h (oko 40-42 m/s) i temperaturi koja je dostizala -15 stepeni celzijusovih, pripadnici FUCZ uspjeli su ukloniti oko 100 kubika snijega i leda. Koristili su opremu za rad u zimskim uslovima (lopate, krampe, motorne pile, mašine za razbijanje i rezanje betona) te četvere motorne sanke za prevoz ljudstva i opreme. Pripadnici FUCZ uložili su nadljudske napore kako bi se u što kraćem roku stavio u finkciju ski-lift za posjetioce Bjelašnice i spriječila veća materijalna šteta vrijedne opreme preduzeća ZOI ‘84. Ova intenzivna aktivnost pripadnika FUCZ rezultirala je da su se vrlo brzo stvorile mogućnosti skorog puštanja u rad četverosjeda na našoj olimpijskoj planini. Još jednom su pripadnici FUCZ obavili izuzetno težak posao po ekstremnim uslovima čime su pokazali da su spremni za svaku situaciju kako bi stanovništvo FBiH i BiH bilo bezbrižno u slučaju raznih elementarnih i drugih nepogoda.

Protekla dva dana na vrhu Bjelašnice pripadnici Federalne uprave civilne zaštite radili su na osposobljavanja ovog objekta i kompletne mreže ovog ski-lifta na vrhu Bjelašnice, odnosno na dolaznoj stanici četverosjeda.

Zbog velikog nevremena u proteklom periodu ogromni nanosi snijega i leda okovali su ovaj objekt, a jak vjetar je pokidao instalacije ski-lifta.

Jučer je uspješno okončano čišćenje snijega i stubova na izlaznoj stanici lifta četverosjeda, a u ovoj akciji je učestvovalo 50 pripadnika FUCZ i sedam uposlenika firme ZOI ‘84. Iako u izuzetno teškim vremenskim uslovima, pri vjetru koji je puhao i do 150km/h (oko 40-42 m/s) i temperaturi koja je dostizala -15 stepeni celzijusovih, pripadnici FUCZ uspjeli su ukloniti oko 100 kubika snijega i leda. Koristili su opremu za rad u zimskim uslovima (lopate, krampe, motorne pile, mašine za razbijanje i rezanje betona) te četvere motorne sanke za prevoz ljudstva i opreme. Firma ZOI ‘84 obezbijedila je prevoz RATRAK mašinama do vrha Bjelašnice. Pripadnici FUCZ-a uložili su nadljudske napore kako bi se u što kraćem roku stavio u finkciju ski-lift za posjetioce Bjelašnice i spriječila veća materijalna šteta vrijedne opreme preduzeća ZOI ‘84. Ova inenzivna aktivnost pripadnika FUCZ rezultirala je da su se stvorile mogućnosti skorog puštanja u rad četverosjeda na našoj olimpijskoj planini.

Sljedeće sedmice, u dogovoru sa rukovodstvom firme ZOI ‘84, očekuje se postavljanje zaštitne mreže a pripadnici FUCZ izaći će na teren i pomoći  i u tim aktivnostima. Trenutna faza su radovi na uspostavljanju sigurnosnih aspekata a potom funkcionalno testiranje kako bi napokon ova žičara bila dostupna korisnicima.

U međuvremenu je KJP ZOI ‘84 izrazila veliku zahvalnost FUCZ za pružanje pomoći u osposobljavanju dijela vertikalnog transporta na Bjelašnici.

 

Još jednom su pripadnici FUCZ obavili izuzetno težak posao po ekstremnim uslovima čime su pokazali da su spremni za svaku situaciju kako bi stanovništvo FBiH i BiH bilo sigurno u slučaju prirodnih i drugih nepogoda.