004

U okviru saradnje BiH i Velike Britanije, u Sarajevu uspješno završena zajednička vježba odgovora na zemljotres i RHB opasnosti na kojoj su učestvovali i predstavnici FUCZ

Pripadnici 77. brigade Velike Britanije, u saradnji sa institucijama u Bosni i Hercegovini, od 29.02. do 11.03.2016. godine u Sarajevu su proveli vježbu odgovora na zemljotres i radiološko-hemijsko-biološke opasnosti, pod nazivom “Bold Chinthe 16”, koja je nastavak vježbe CIVIL BRIDGE 14B i Media Ops obuke održane u Sarajevu početkom decembra prošle godine.

Komandno-štabni dio vježbe i praktična obuka realizirana je od 07.03. do 11.03.2016. godine, a nakon uvodnog predavanja učesnici su imali priliku da sudjeluju u radionicama sa predstavnicima državnih institucija, entitetskih službi civilne zaštite, te policijskih agencija.

Predstavnici Federalne uprave civilne zaštite učestvovali su u aktivnostima ove Komandno -štabne vježbe u okviru koje je simuliran zemljotres na određenom području, radiološko-hemijsko-biološke opasnosti (RHB) i druge prateće opasnosti tokom koje je analizirana efikasnost postojećih zakona, doktrina i standardnih operativnih procedura (SOP), te identificirana područja koja bi se mogla poboljšati. Razmatrane su specifične okolnosti zemljotresa, kako na infrastrukturnom, komunikacionom, domaćem, međunarodnom, psihološkom, tako i na medijskom planu.

Utvrđivane su pozicije, odgovornosti i obaveze, uvježbavani su poslovi rukovodstva nadležnog tijela vlasti koje rukovodi akcijama traženja i spašavanja, operativnim timovima za traženje i spašavanje, medicinskim ekipama, institucijama za zbrinjavanje, snabdijevanje stanovništva osnovnim životnim namirnicama i otklanjanju posljedica zemljotresa.

Praktična obuka i vježba održana je u prostorijama Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine (Operativno-komunikacijski centar BiH-112), a Federalnu upravu civilne zaštite predstavljali su Mirsad Teskeredžić, pomoćnik direktora u Sektoru za planiranje, mjere zaštite i spašavanja i vatrogastvo, i Majda Kovač, viši stručni saradnik za odnose s javnošću.

{loadposition 2016-03-11}