Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.09.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 448 uzoraka, od čega je 39 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u Bosansko-podrinjskom, Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10829 osoba, od kojih je 5718 pozitivno  (5549 osoba je izliječeno, 161 osoba preminula), a aktivno je osam osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 27.09.2022.godine uzorkovan je materijal kod dvije osobe za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih na na COVID-19.

Zaključno sa 27.09.2022.godine na području BPK je jedna aktivno zaražena osoba koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 4325 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 27.09.2022. god. na COVID-19 testirano je devet osoba. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih osoba na COVID-19.

 

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 11:16 do 12:30 sati, u Adi, gdje je gorio otpad.

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 23:45 do 24:35 sati, u naselju Ortiješ, gdje je gorjelo stablo.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 12:45 do 13:15 sati, u Međugorju, gdje je gorjela kuhinja.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice općine Kiseljak imali su intervenciju na lokalitetu Banove njive, gdje je gorjela veća količina otpada. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri manje intervencije  na gašenju zapaljenog otpada.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Jučer oko  10:00 sati,  jako olujno nevrijeme praćeno grmljavinom zahvatilo je općinu Grude i veći dio našeg kantona. Jak udar munje oštetio je lokalnu cestu na lokalitetu Crljena Jama, iznad Gruda te onemogućio odvijanje prometa o čemu su nas izvjestili građani.

 

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 27.09.2022 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Srebrenik, dok je na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na osam lokacija na području općina Vareš, Tomislavgrad, Breza, Travnik, Novi Grad – Sarajevo i gradova Cazin, Goražde, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 7 eksplozivnih sredstava, eksploziv 1kg i streljivo 12 kom.

 

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR