ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Stolac. Prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra, dana 19.05.2022. godine, u 16:17 sati, zabilježen je potres jačine 2,7 Richtera, čiji je epicentar bio 11 km istočno od Stoca, a 33 km jugoistočno od Mostara. Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a stanovništvo ga u epicentralnoj zoni može osjetiti.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U prethodna 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 466 uzoraka, od čega je 18 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u: Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru kantona na koronavirus testirane 9733 osobe, od kojih je 4808 pozitivno (4638 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je devet osoba.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 29 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovana je jedna novozaražena osoba. U samoizolaciji se nalazi 38 osoba. Pozitivno je 29 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 19.05.2022. godine, uzorkovan je materijal kod četiri osobe. Prema rezultatima testiranja nema  pozitivnih osoba  na COVID-19 .

Zaključno sa 19.05.2022. godine, na području BPK nema aktivno zaraženih koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je pet osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih osoba.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:10 do 10:10 sati, gorio automobil na Carinskom mostu,

– od 17:50 do 18:20 sati, gorjela trava i nisko rastinje na Fortici.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 08:00 do 08:55 sati, gorjelo smeće u Adi,

– od 12:10 do 12:50 sati, gorjela trava i nisko rastinje na Domanovićima,

– od 13:15 do 13:55 sati, gorjela trava i nisko rastinje na Domanovićima.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 10:20 do 16:30 sati kod naselja Kiševo, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija na gašenju požara, i to: četiri na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru i jednu na gašenju otpada na otvorenom prostoru.

 

Tehničke intervencije

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije jednu tehničke intervencije: jedna na asistenciji KJKP „Park“ pri uklanjanju stabla u užem gradskom jezgru, a drugu na obezbjeđenje pronađenog eksplozivnog sredstva.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grada Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od  07:30 do 17:00 sati tehničku intervenciju na obezbjeđenju točenja goriva kod Veletržnice Tasovčići

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE  MREŽE

 

Kanton 10

Dana 19.05.2022.godine, zbog kvarova došlo je do ispadanja iz napona 10 kV dalekovoda Šujica – Tomislavgrad, od 09:00 do 09:30 sati, kao i 10 kV dalekovoda Kupres – Malovan, od 09:40 do 10:15 sati.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Tim Federalne uprave civilne zaštite uništio je neeksplodirano ubojno sredstvo koje je pronađeno u sarajevskom naselju Dobrinja, pored Osnovne škole „Osman Nuri Hadžić“ i crkve Svetog Franje Asiškog. Prije uništavanja, u skladu sa standardnim operativnim procedurama, poduzete su sve potrebne aktivnosti i uz stroge sigurnosne mjere neeksplodirano ubojno sredstvo je nakon izvršenih pripremnih radnji jučer u 11:30 sati uništeno na licu mjesta. Federalna uprava civilne zaštite zahvaljuje se na podršci i pomoći Civilnoj zaštiti i Policijskoj upravi općine Novi Grad Sarajevo, Vatrogasnoj jedinici Sarajevo, nastavničkom osoblju Osnovne škole “Osman Nuri Hadžić”,  koji su postupali po datim uputstvima kako bi se otklonila svaka opasnost po učenike, te građanima koji su se također pridržavali svih datih uputstava.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR