ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U prethodna 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 1.508 uzoraka, od čega je 56 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Posavskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 16 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovana je jedna novozaražena osoba. U samoizolaciji se nalazi 25 osoba. Pozitivne su 23 osobe.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirana 9696 osoba, od kojih je 4780 pozitivno (4625 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivne su dvije  osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 09.05.2022. godine, uzrokovan je materijal kod 20 osoba. Prema rezultatima testiranja nema  pozitivnih osoba  na COVID-19 .

Zaključno sa 09.05. na području BPK dvije osobe su aktivno zaražena koronavirusom (COVID-19), pod zdravstvenim nadzorom su četiri osobe, oporavljeno je ukupno 3956 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 09.05.2022.godine testirano je 15 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja četiri osobe su pozitivne.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 11:20 do 12:15 sati, u Ul. Kralja Tomislava, gdje je gorio automobil.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 17:15 do 18:00 sati, u Ul. Ruđera Boškovića, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 19:00 do 20:00 sati, u ulici Bili brig, kod policijske postaje, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar su gasila tri vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala intervenciju na gašenju požara u mjestu Papari, gdje je gorjela kuća.

 

Tuzlanski Kanton

Općina Čelić. Dobrovoljno vatrogasno društvo Čelić imalo je intervenciju na gašenju požara u proizvodnom pogonu „Stolarija Stijepić“ u naselju Drijenča.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu u naselju Bazen.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Tehničke intervencije

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Busovača imali su intervenciju na izvlačenju leša starije ženske osobe iz rijeke Kozice.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna  jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 12:10 do 12:30 sati, u Splitskoj ulici, gdje su vršili otvaranje stana.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 16:05 do 16:35 sati, usljed udara groma u obiteljsku kuću.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju nakon saobraćajne nezgode na seperaciji rudnika Kakanj.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 09.05. ne može se ocijeniti na lokalitetima Lukavac i Mobilna: Kalesija, dok je na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Živinice odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Tuzlanskog kantona, zbog očekivane grmljavine.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR