Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Živinice, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u ulici Dubravska, gdje je gorjela trafo stanica,
  • 01.2020 godine, u 03:34 sati, na parkingu ispred RH Saloni, gdje je došlo do požara na teretnom motornom vozilu i radnoj mašini. Svi požari su ugašeni.

Općina Kalesija. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu. Požar je ugašen.

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je dvije intervencije na gašenja požara na motornim vozilima i to u naseljima Slatina i Plane. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Dolovi, gdje je gorjela garaža.

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od  10:40 do 11:25 sati, u Podgoranima, gdje je gorjela šuma,

– od 17:20 do 17:40 sati, u Zaliku, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:40 do 11:10 sati, u Čeljevu, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 11:20 do 11:45 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava,

– od 14:25 do 14:50 sati, u Višićima, gdje je gorio otpad.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara,  od 18:00 do 20:30 sati, u mjestu Vir, gdje je gorjela suha trava i hrastova šuma. U gašenju požara intervenisala su dva vatrogasca s jednim vozilom. Opožarena je manja površina.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervenciju na gašenju požara od 16:00 do 23:30 sati, u mjestu Drinovci, na brdu Žurkovača, gdje je gorjela suha trava

i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca uz pomoć mještana. Opožareno je oko 2 ha.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 13:00 do 13:30 sati, na Brigu, gdje je gorio otpad.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanki Petrovac.Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju trave, u ul. Put AVNOJ-a. 

 

Kanton 10

Grad Livno. Dana 08.01.2020. god. u  16:45 sati, došlo je do požara otvorenog prostora u mjestu Golinjevo, u kojem je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen od strane pripadnika VD-a Livno.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 08.01.2020. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Lukavac, a na lokalitetima Skver, BKC i Živinice odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka dok se na lokalitetima Bukinje i Mobilna: Doboj Istok nije mogao ocijeniti.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Vareš, Konjic i grada Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstva.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje Federacije BiH, zbog niskih temperatura zraka koje će se kretati između – 7  do – 5 0C.

 

 

          OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE