Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 26./27.07.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 08:40 do 09:05 sati, u mjestu Vrapčići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 09:50 do 10:20 sati, u mjestu Gornji Zalik, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 12:35 do 13:50 sati, u mjestu Vihovići, gdje je gorjela trava,

– od 12:45 do 14:30 sati, u mjestu Bučići, gdje je gorjela trava,

– od 14:00 do 18:15 sati, u mjestu Sretnici, gdje je gorjela trava, te

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:58 do 17:55 sati, na lokalitetima:  Potkosi, Bobanovom Selu, Lokvama i Bivoljem Brdu, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar je, nošen jakim vjetrom i ugrožavao je stambene objekte. Pričinjena je šteta na poljoprivrednim kulturama. Vatrogasci nadziru požarište.

– od 13:28 do 14:40 sati, u mjestu Oplićići, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje, te

– od 19:25 do 20:05 sati, u mjestu Gnjilište, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Crkvice na broj 10, gdje je gorio automobil. Povrjeđenih lica nije bilo, na vozilu je pričinjena materijalna šteta, požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri intervencije: gašenje napuštenog stambenog objekta, tehnička intervencija otvaranja zaglavljenih vrata stana i obezbjeđenje punjenja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara  u MZ Ledenice, gdje je gorjelo niskog rastinje.  Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u blizini Doma zdravlja, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Požar je lokaliziran i ugašen.

Zapadno-hercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 16:20 do 17:20 sati, u mjestu Studenci, gdje je gorio otpad u kontejnerima. U požaru su u potpunosti izgorjela dva plastična kontejnera za otpad.

 

                                                                            FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR