Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 15./16.11.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Bosanski Brod……………………………         465 (pripremno stanje), jučer 464,

Bosanski Šamac…………………………          255 (normalno stanje), jučer 256,

Orašje…………………………………….           484 (normalno stanje), jučer 488.

Tuzlanski kanton

 Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati iznosio je 196,12 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj je viši za 12 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,00  m3/s.

 POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 07:00 do 17:15 sati, u naselju Salakovac, gdje su gorjele stare gume od motornih vozila.

OŠTEČENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

 Grad Bihać. Uslijed kišnih padavina proteklih dana došlo je do povećane izdašnosti i zamućenja vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. Potrošačima se preporučuje da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općine Ključ i gradova Goražde, Livno timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 eksplozivna sredstva i streljivo 114 komad.

 OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje grada Sarajeva, zbog magle po kotlinama.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR