Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 11./12.08.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada  Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u MZ Orahovica. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervencije na gašenju požara na privatnom stambenom objektu (kuća) u naselju Hrvati i jednu intervenciju na gašenju električnog štednjaka u naselju Turski Lukavac. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervencije na gašenju požara u krugu rudnika Grivice gdje je gorio damper kamion, te jednu intervenciju u gradskom parku gdje je nakon vatrometa gorjelo nisko rastinje. Požari su lokalizirani i ugašeni.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je  intervenciju na gašenju požara od 09:00 do 10:15 sati, na Kvanju, gdje je gorio automobil.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je  intervencije na gašenju požara u mjestu Opličići, gdje je gorio otpad, te dvije intervencije na Domanovićima i Sjekoštaku, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 11:10 do 12:30 sati, u mjestu Tribistovu, gdje je gorijelo odlagalište sa otpadnim materijalom pri čemu se požar proširio i na okolnu travu i nisko rastinje. Opožarena je manja površina.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara od 13:45 do 15:15 sati, u mjestu  Buhovu i Knešpolju, gdje je gorjela: šuma, trava i nisko rastinje.

 OSTALO

 Aktivnosti na pružanju međunarodne pomoći Republici Sloveniji

Operativne snage zaštite i spašavanja iz Federacije BiH krenule su jutros za Republiku Sloveniju kako bi pomogle u saniranju posljedica od poplava u Republici Sloveniji s prijedlogom odgovora na zahtjev Republike Slovenije za međunarodnu pomoć u saniranju posljedica.

Zbog katastrofalnih poplava, Republika Slovenija 06.08.2023. godine, aktivirala je Mehanizam civilne zaštite Evropske unije (UCPM) sa Zahtjevom za teške mašine i inžinjerijske jedinice kao i pokretne mostove.

Pomoć Vladi Republike Slovenije pružit će mješoviti Timovi zaštite i spašavanja iz Federacije BiH sastavljen od 14 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH i Službi zaštite i spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo sa četiri radne mašine i transportnim vozilima.

Bosna i Hercegovina primljena je u Mehanizam civilne zaštite Evropske unije 1. januara ove godine i ovo je prva međunarodna pomoć iz BiH koja se šalje putem Mehanizma civilne zaštite Evropske unije.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR