Na 47. redovnoj sjednici FŠCZ, kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, donijete su četiri odluke za izdvajanje sredstava kao jednokratne novčane pomoći iz sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje za sanaciju dijela šteta, i to na poljoprivrednim kulturama/zasadima i na građevinskim objektima Općini Busovača (150.000,00 KM), na građevinskim objektima, opremi i zasadima Općini Čelić (300.000,00 KM), za obnovu šumskog opožarenog područja izazvanih velikim šumskim požarom Općini Posušje (70.000,00 KM) i na poljoprivrednim kulturama izazvanih olujnim nevremenom (vjetar i grad) Gradu Livno (30.000,00 KM). FŠCZ je informisan o aktivnostima na gašenju dva velika požara otvorenog prostora na području Nacionalnog parka Blidinje (Posušje) i na lokalitetu Bistrička Rika u Općini Gornji Vakuf-Uskoplje. Usvojen je zaključak kojim se zadužuje FUCZ da federalnim službama zaštite i spašavanja, koje će organizirati preuzimanje i prevoz zaštitne opreme i sredstava, stavi na raspolaganje zaštitnu opremu iz međunarodne pomoći, i to: zaštitne maske N-95, zaštitne naočale, kombinezone srednje zaštite, kombinezone velike zaštite iz donacije Republike Slovenije i dezinfekciono sredstvo iz donacije Republike Austrije. Ova zaštitna oprema, po određenom rasporedu i količinama, biće uručena: Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kantonalnoj bolnici “Safet Mujić“ Mostar, Federalnom zavodu za javno zdravstvo, Crvenom križu Federacije BiH i Veterinarskom institutu pri Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Prihvaćena je Informacija o Registru budžetskih korisnika FBiH za FUCZ i FŠCZ čiji je cilj objediniti ova dva budžetska korisnika.

U prostorijama Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u Sarajevu održana je 47. redovna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević
Na prijedlog Federalne komisije za procjenu štete, usvojene su četiri odluke, i to odluke o odobravanju izdvajanja sredstava kao jednokratne novčane pomoći iz sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje za sanaciju dijela šteta na poljoprivrednim kulturama/zasadima i štete na građevinskim objektima Općini Busovača (150.000,00 KM), za sanaciju dijela šteta na građevinskim objektima, opremi i dugogodišnjim zasadima Općini Čelić (300.000,00 KM), za obnovu šumskog opožarenog područja nakon nastalih šteta izazvanih velikim šumskim požarom, Općini Posušje (70.000,00 KM) i za sanaciju šteta na poljoprivrednim kulturama izazvanih olujnim nevremenom (vjetar i tuča/grad) Gradu Livno (30.000,00 KM).
Članovi Federalnog štaba civilne zaštite informisani su o aktivnostima na gašenju velikih požara otvorenog prostora na području Federacije Bosne i Hercegovine sa posebnim osvrtom na požare na području Nacionalnog parka Blidinje, Općina Posušje i na lokalitetu Bistrička Rika u Općini Gornji Vakuf-Uskoplje.
Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Federalna uprava civilne zaštite da federalnim službama zaštite i spašavanja, koje će organizirati preuzimanje i prevoz zaštitne opreme i sredstava, stavi na raspolaganje zaštitnu opremu iz međunarodne pomoći, i to: zaštitne maske N-95, zaštitne naočale, kombinezone srednje zaštite, kombinezone velike zaštite iz donacije Republike Slovenije i dezinfekciono sredstvo iz donacije Republike Austrije. Navedena zaštitna oprema, po određenom rasporedu i količinama, biće uručena: Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kantonalnoj bolnici “Safet Mujić“ Mostar, Federalnom zavodu za javno zdravstvo, Crvenom križu Federacije BiH i Veterinarskom institutu pri Veterinarskom fakultetu u Sarajevo.
Prihvaćena je Informacija o Registru budžetskih korisnika FBiH za FUCZ i FŠCZ čiji je cilj objediniti ova dva budžetska korisnika.
Sve odluke i zaključci na 47. redovnoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite usvojene su jednoglasno.